VW U SINDIKALNOJ AKCIJI

Na jugu Amerike Nijemci propagiraju 'sotonski izum'

14.02.2014 u 15:39

Bionic
Reading

U američkim južnim saveznim državama sindikati su bili nepoželjni. Tu praksu sada krši Volkswagen - proizvođač automobila iz njemačkog Wolfsburga, što neki smatraju revolucionarnim. Nijemci uče Amerikance radničkom suodlučivanju.

Većini političara to je trn u oku. 'Suludo je dopustiti da o tomu radnici odlučuju', zgraža se senator iz Tennesseeja Bob Corker na američkoj radio-postaji NPR. On i drugi smatraju da to ugrožava eldorado, kakav je za poduzetnike dosad bio jug SAD-a. Right-to-work-states prozvane su te države koje su privukle tvrtke kao BMW ili Mercedes. U državama nekoć orijentiranim na poljoprivredu i robovski rad sindikati su 'sotonski izum'. Teoretski su dopušteni, ali praktično se sprječava njihovo osnivanje i rad, piše Deutsche Welle

Da bi sindikat mogao ući u poduzeće najmanje polovica zaposlenika mora biti za to. Ali, protivnici radničkog organiziranja posežu za raznim sredstvima pritiska kako bi to spriječili.
Ako u Chattanoogi, tvornici u kojoj se proizvodi VW-ov Passat, najmanje polovica zaposlenika glasuje za to, kod budućih pregovora o radnim vremenima i plaćama zastupat će ih sindikat. Osim toga zaposlenici iz Chattanooge bi dobili jedno mjesto u zajedničkom radničkom vijeću Volksvagenovoga koncerna.

Prva pobjeda UAW-a u jednoj tvornici stranog proizvođača automobila na jugu SAD-a bila bi snažan poticaj tom američkom sindikatu nakon gospodarske krize. Sindikalni ekonomist Spriggs priželjkuje "da i druge njemačke tvrtke, koje kod kuće imaju radnička vijeća, imaju manje poteškoća s time da tu kulturu iz Njemačke donesu u SAD".

VW bi tada u usporedbi s konkurencijom na jugu SAD-a (BMW, Mercedes Benz, Toyota, Kia Motors, Hyundai) prednjačio barem kod borbe za prava radnika. "Mislim da je suradnja između (njemačkog sindikata metalaca) IG Metall i UAW-a jako važna", naglašava Spriggs.

Hoće li priča o radničkom vijeću u Chattanoogi imati happy end znat će se najranije u petak. Tada, naime, završava glasovanje oko 1.600 radnika u proizvodnji s pravom glasa. Ali, promatrači računaju da će protivnici uložiti prigovor na odluku.