GRČIĆ NAJAVIO

Niže plaće za 240.000 zaposlenih u javnom sektoru

12.02.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić najavio je gostujući na Hrvatskom radiju da će se smanjivati dodaci na plaće zaposlenika u javnom sektoru kako bi državni proračun ove godine mogao uštedjeti pola milijarde kuna

Gostujući na Hrvatskom radiju, Branko Grčić potvrdio je informacije objavljene danas u Jutarnjem listu, kako će se rezati dodaci na staž za 240.000 zaposlenih u javnom sektoru, otprilike 200 kuna mjesečno po zaposlenom, kako bi se došlo da 500 milijuna kuna uštede na razini godine.

'Deficit nam je ogroman. U ovoj godini 7,7 milijardi kuna treba skinuti iz proračuna. Naša je strategija pola-pola: dakle, pola novca skinuti na prihodovnoj strani, a pola na rashodovnoj. Oko 3,6 milijardi kuna treba naći na rashodovnoj strani. Prostor za uštede mali je, ali moramo ga naći. Plan je svega 500 milijuna uštedjeti na dodacima na plaći. Dakle, ne dira se u plaće, nego u dodatke na plaći. Koji su to dodaci? Ostavite to nama u Vladi da vidimo ovih dana, pa i u pregovorima s Komisijom, jer moramo sve to uskladiti da sve mjere koje donosimo budu prihvatljive s mjerama EDP procedure (prekomjernog deficita). I onda ćemo tek s tim paketom ići van', kazao je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada'.

Prema izračunu koji je dobio Jutarnji list, osoba sa 15 godina radnog staža koja je zarađivala 5.000 kuna mjesečno, pretrpjet će smanjenje od 150 kuna, jer će joj dodatak sa 375 kuna mjesečno pasti na 225 kuna. U drugom primjeru, zaposlenik sa 25 godina staža i plaćom od 8.000 kuna ostat će bez 400 kuna.

Grčić je najavio smanjenja subvencija neefikasnim sektorima, materijalnih rashoda u proračunu te dijela kapitalnih ulaganja. 'Ne bi bilo dobro da konsolidaciju baziramo samo na prihodnoj strani. To ne bi bilo dobro za EK; ovaj model pola-pola bit će puno prihvatljiviji', zaključio je.