NOVO ZADUŽENJE

Vlada već potrošila prihod od privatizacije CO-a

20.12.2013 u 12:48

Bionic
Reading

Kako bi se pokrile sve proračunske obveze, do kraja godine država će se zadužiti za još 200 milijuna dolara, doznajemo iz Ministarstva financija

Vlada će u ponedjeljak na telefonskoj sjednici odobriti novo zaduženje kod jedne banke s ciljem podmirivanja dospjelih obveza do kraja godine. Kako objašnjavaju u Ministarstvu financija, radi se o povezanom, mosnom kreditu od 200 milijuna dolara koji će biti pokriven prihodima iz privatizacije Croatia osiguranja.

U Ministarstvu naglašavaju da su sredstva za financiranje proračuna u prvom kvartalu 2014. osigurana nedavnim izdavanjem obveznica na inozemnom tržištu u vrijednosti od 1,7 milijardi dolara.

Ministarstvo financija najavilo je izradu novog proračuna početkom godine koji će biti usklađen s preporukama Europske komisije vezanima u proceduru prekomjernog deficita.

Prema trenutačnim projekcijama rashodi bi se trebali reducirati za tri milijarde kuna. U Ministarstvu ističu da je ključni faktor za održanje proračunske ravnoteže u 2014. postizanje zacrtane stope gospodarskog rasta od 1,3 posto.