SPORNI PAUŠALI

ZAMP od portala traži plaćanje prava za sadržaje s Youtubea

Bionic
Reading

Sukob između ZAMP-a i Googleova Youtubea, koji se posljednja dva mjeseca lomi preko leđa domaćih internetskih portala, dvije institucije još nisu riješile. No, domaći su internetski portali nakon brojnih konzultacija zaključili da je zahtjev koji su dobili od ZAMP-a neutemeljen i odbili su s tom jedinicom udruge Hrvatskog društva skladatelja (HDS) potpisati ugovore o mjesečnom paušalu.

Hrvatsko novinarsko društvo 25. studenoga u svom je newsletteru objavilo da je ZAMP u posljednjih mjesec dana poslao na adrese nekolicine neprofitnih portala zahtjev za sklapanjem ugovora o zaštiti autorskih prava jer na svojim stranicama prenose YouTube videosadržaje u kojima ima glazbe, piše Poslovni dnevnik. HND navodi da je ZAMP u slučaju H-Altera zatražio paušale koji bi se na godišnjoj razini popeli do iznosa od 8000 kuna, odnosno više od 500 kuna mjesečno. U HND-u dodaju da je taj zahtjev izazvao iznenađenje, jer ZAMP nema potpisan ugovor o zaštiti autorskih prava s YouTubeom. Nadalje, stoga što što videosadržaji koji se prenose nemaju oznake da su zaštićeni autorskim pravima, a i stoga što je ZAMP 2006. godine sa svim najvećim diskografima već potpisao ugovor o pravu na emitiranje njihove glazbe.

U H-Alteru navode da je ZAMP tražio naknadu ne samo zbog YouTubea već i zbog Vimea. Navode da je time zapravo ZAMP tražio od njih novac temeljem videoklipova koji su na nečijem drugom serveru, a ne H-Alterovu.

Cijeli članak pročitajte ovdje