PROCVAT BIZNISA UNATOČ HAAGU

Tvrtka generala Gotovine radi na plinifikaciji Zadra

26.06.2014 u 19:48

Bionic
Reading

Adriatik gradnja, tvrtka koju je general Ante Gotovina iz haškog zatvora osnovao zajedno s prijateljem Željkom Dilberom, radila je na poslovima plinifikacije u Zadarskoj županiji, zahvaljujući čemu je prošle godine ostvarila prihod od 5,2 milijuna kuna

Lani je tportal otkrio kako je general Ante Gotovina još 2010. godine, za vrijeme boravka u haškom zatvoru, osnovao u Zadru tvrtku Adriatik gradnja. Generalov poduzetnički poduhvat osmislio je njegov prijatelj i kum Željko Dilber, koji je pripremio zajedničku tvrtku najavivši da neće ni sklapati poslove dok Gotovina ne bude na slobodi.

No ipak se nije čekalo, nego radilo i zaradilo, pa je 2011., u kojoj je Gotovina nepravomoćno osuđen na 24 godine zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu, bila uspješna za njegovu tvrtku: Adriatik gradnja uprihodila je 5,2 milijuna kuna i ostvarila dobit od 44.183 kuna. 'Tvrtka Adriatik gradnja radila je na poslovima plinifikacije u Zadarskoj županiji, radimo kao podizvođač EVN Croatia', izjavio je Željko Dilber za tportal.

Za izgradnju plinske mreže u Dalmaciji, tridesetogodišnju koncesiju dobila je austrijska državna tvrtka EVN koja u Hrvatskoj djeluje preko tvrtke EVN Croatia plin. Planira se izgraditi ukupno 1450 kilometara plinske mreže, a čitava investicija vrijedi oko 750 milijuna kuna. Plinovod je prvi stigao u Zadar, tamo je trećina posla završena, od planiranih 90 izgradili su 30 kilometara plinske mreže. U medijima je do sada spominjan samo glavni izvođač radova, Montmontaža, dok je informacija da je među podizvođačima i Gotovinina tvrtka bila posve nepoznata.