USKLAĐIVANJE S EU

Konkurencija ne želi financirati Hrvatsku poštu

04.07.2014 u 11:28

Bionic
Reading

Novi zakon o poštanskim uslugama, kojim će se od 1. siječnja iduće godine osigurati liberalizacija poštanskih usluga u Hrvatskoj, omogućit će Hrvatskoj pošti (HP) obavljanje univerzalnih poštanskih usluga u idućih 15 godina, uz preispitivanje uvjeta za obavljanje usluga svakih pet godina, rečeno je na današnjoj tribini u HGK-u

Budući da Hrvatska iduće godine mora uskladiti tržište poštanskih usluga s Trećom poštanskom direktivom, koja je usmjerena na stvaranje jedinstvenog tržišta poštanskih usluga u EU-u, prijedlog novog zakona predviđa ukidanje monopola HP-a na obavljanje univerzalnih poštanskih usluga te, umjesto toga, određivanje jednog davatelja univerzalnih poštanskih usluga za cjelokupno područje Hrvatske, a to će biti HP koji jedini ima materijalne i ljudske resurse za taj posao.

Univerzalne poštanske usluge ubuduće bi se trebale financirati iz Kompenzacijskog fonda, u koji će doprinose uplaćivati davatelji zamjenskih poštanskih usluga u iznosu od pet posto ukupnih godišnjih prihoda, a preostali iznos osigurat će se iz državnog proračuna.

Takvo rješenje izazvalo je nezadovoljstvo predstavnika privatnih poštanskih i kurirskih tvrtki, pa je član Uprave City Ex-a Dražen Breglec zatražio da Vlada, umjesto što tjera konkurenciju da financira 'nerestrukturirani HP', odredi financiranje HP-a javnim sredstvima iz proračuna

Uzimanjem tih pet posto prihoda može se godišnje prikupiti najviše 10 milijuna kuna, a to neće HP ni spasiti niti uništiti, kaže Breglec. Umjesto toga, država bi trebala ukinuti izuzeće od plaćanja PDV-a na univerzalne poštanske usluge za velike kompanije, poput banaka, čime se godišnje može osigurati čak 100 milijuna kuna. Mi bi podržali da polovica od tih 100 milijuna kuna ide za financiranje HP-a, rekao je Breglec.

No, načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Krešimir Antonović istaknuo je da PDV nema veze s ovim zakonom niti njegovim ministarstvom.

HP je određen za davatelja univerzalnih poštanskih usluga jer treba osigurati kontinuitet pružanja tih usluga, i to nije nikakva privilegija. Nakon pet godina HAKOM će provesti analizu tržišta i utvrditi postoji li mogući drugi davatelj univerzalnih poštanskih usluga, a u tom slučaju provest će se javni natječaj za obavljanje tih usluga, kaže Antonović.