ČISTKA U CROATIA AIRLINESU

Hajdaš Dončić smanjuje najmnogoljudniji hrvatski NO

16.05.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Vlada planira na predstojećoj skupštini dioničara Croatia Airlinesa srezati broj članova nadzornog odbora, potvrdili su za tportal iz nadležnog ministarstva. Odgovor na najzanimljivije pitanje, hoće li SDP-ov ministar Hajdaš Dončić iz NO-a izgurati 'utemeljitelje' tvrtke i na taj način iz nadzorničke fotelje izbaciti suprugu aktualnog potpredsjednika Vlade, morat ćemo pričekati još mjesec dana

Nadzorni odbor nacionalne zrakoplovne tvrtke s trinaest članova uvjerljivo je najmnogoljudnije takvo tijelo u državi, a zanimljivo je da čak četiri mjesta pripadaju utemeljiteljima tvrtke s minimalnim vlasničkim udjelima, među kojima je i direktorica Coninga i supruga aktualnog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića.

Tportal je nedavno objavio članak o trinaestočlanom NO-a koji je, osim po brojnosti, poseban i zbog činjenice da četvero članova, među kojima je i direktorica Coninga Marija Čačić, već više od desetljeća nadziru poslovanje nacionalnog avioprijevoznika kao zaslužni utemeljitelji tvrtke, bez obzira na to što je njihov vlasnički udio iznosi tek 0,1 posto.

Iz Croatia Airlinesa nam tada nisu htjeli odgovoriti planira li se smanjenje NO-a, no tu je mogućnost medijima kasnije spomenuo ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić .

Iz Ministarstva smo jučer dobili potvrdu da će do promjena doći vrlo brzo. 'Skupština dioničara Croatia Airlinesa bit će održana u lipnju ove godine, a na njoj će se mijenjati statut kojim će se uređivati i broj članova nadzornog odbora Croatia Airlinesa', odgovorili su na naš upit.

Odgovor na ono najzanimljivije pitanje, hoće li SDP-ov ministar Hajdaš Dončić iz NO izgurati 'utemeljitelje' tvrtke i na taj način iz nadzorničke fotelje izbaciti suprugu aktualnog HNS-ovog potpredsjednika Vlade, morat ćemo još malo pričekati.

Prava koja država u slučaju CA daje utemeljiteljima nisu u skladu s poslovnom praksom, teško je pronaći primjer odgovornog vlasnika koji dioničarima s udjelom od 0,1 posto daje čak četiri nadzornička mjesta. A kako se došlo do čak 13 članova? Dioničari utemeljitelji imenuju četiri člana NO-a, a prema zakonu, broj članova koje imenuje Vlada RH mora biti dvostruko veći, dakle osmero članova. Ukupno je to 12 članova, no zbog zakonske potrebe da se glasuje većinom, došli smo do 13.

Za potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, inače osnivača Coninga, u tome nema ništa sporno jer on smatra da je Zagal zapravo napravio uslugu državi, koja ga je dokapitalizirala jer je dobila gotov proizvod s dozvolama. 'Utemeljitelji svoje pravo na članstvo u nadzornom odboru Croatia Airlinesa ne crpe iz veličine udjela, već iz činjenice da su dragovoljno smanjili svoja osnivačka prava bez naknade', kazao je Čačić.