Vijesti HOOLBROKE

BiH se neće raspasti

  • Autor: An.S.
  • 30.10.2008 11:46:36
  • 30.10.2008 11:00:00

Bosna i Hercegovina neće se raspasti unatoč problemima koje sada ima, no međunarodna zajednica morala bi biti agresivnija u nastojanjima da riješi trenutačnu krizu u toj zemlji, ocijenio je bivši američki diplomat i tvorac Daytonskog sporazuma Richard Holb

U intervjuu koji je u četvrtak objavio "Dnevni avaz" Holbrooke je rekao kako ne vjeruje da predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik doista želi ili može provesti referendum o neovisnosti tog entiteta

"Prema Daytonu u koji se Dodik stalno kune ne postoji pravo entiteta na odcjepljenje", rekao je bivši američki diplomat istaknuvši kako bi u slučaju takvog kršenja mirovnog sporazuma međunarodna zajednica bez dvojbe reagirala.

Holbrooke je također kazao kako predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić jest njegov prijatelj, no istaknuo je kako su nerealni njegovi zahtjevi za "revolucionarnim" promjenama Daytonskog sporazuma. "Dodik i Silajdžić trebaju postići neki dogovor o međusobnom razumijevanju umjesto da se stalno prepucavaju", drži Holbrooke.

Komentirajući odnos međunarodne zajednice prema BiH, rekao je kako na žalost nema dovoljno angažiranja, što se vidi i kroz slabu potporu koju za svoje djelovanje dobiva visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

Samom Lajčaku preporučio je pak agresivniji način djelovanja, sličan onome kakvo je prakticirao Paddy Ashdown dok je bio na dužnosti u BiH namećući zakone i smjenjujući izabrane dužnosnike.

Holbrooke je još jednom odbacio tvrdnje Radovana Karadžića kako mu je bilo zajamčeno da neće biti uhićen, a također je potvrdio kako "bi volio" biti angažiran u novoj američkoj administraciji pobijedi li Barack Obama na predsjedničkim izborima.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još