HRVATSKO-SRPSKI SUSRET

Kako to da sporazum potpisuju predsjednica i mandatar?

20.06.2016 u 12:33

  • +10

Susret predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Srbije Aleksandra Vučića

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednice Republike Hrvatske

Bionic
Reading

Sastanak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i mandatara za sastav nove srpske vlade Aleksandra Vučića u ponedjeljak, prema najavama ne bi trebao biti samo protokolaran, već će dvoje državnika potpisuju deklaraciju kojom se definiraju točke na kojima bi se trebali unaprijediti, već dulje vrijeme stagnirajući, odnosi između Hrvatske i Srbije

U tom pogledu je nastupila i hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović koja je u razgovoru za Radio televiziju Srbije (RTS) u nedjelju naglasila kako sastanak s Aleksandrom Vučićem u ponedjeljak 'nije potaknula međunarodna zajednica, već je motiviran međusobnom željom da učinimo konkretne korake u cilju približavanja dviju država'. Sastanak je brižljivo pripreman u tajnosti i informacija je puštena u javnost tek u petak. Međutim, postavlja se pitanje zašto se sastaju predsjednica jedne države i premijer ili, štoviše, mandatar za premijera druge države. Činjenica da deklaraciju potpisuju predsjednica jedne države i premijer druge proizlazi iz toga što je zaključeno da je, sa srbijanske strane, Vučić stvarni lider koji ima moć da napokon krene u konkretno rješavanje problema.

Politolog Branko Caratan
smatra da se radi o pomalo neobičnom formatu za rješavanje načelnih političkih pitanja kazavši kako je očito da, i s jedne i s druge strane, postoji razlog za žurbu koji se ne tiče toliko odnosa između Hrvatske i Srbije, već prema trećima. Logičnije bi bilo da su se susreli Grabar-Kitarović i Tomislav Nikolić ili Tihomir Orešković i Vučić.

'Očito je da Vučić bajpasira svoga predsjednika', kaže Caratan. Međutim, u pratnji premijera Srbije Vučića nalazi se tehnički ministar vanjskih poslova Ivica Dačić dok s hrvatske strane nema Mire Kovača. 'Logično bi bilo da je netko iz Vlade u pratnji predsjednice ili premijer i ministar vanjskih poslova. Format je neobičan, ali je potaknut žurbom. Poruka prije svega ide međunarodnim faktorima. U krajnjoj liniji ne može škoditi', objašnjava politolog.

RTL Autor: RTL


Video: Davor Javorović / PIXSELL

Sastanak dolazi u prilično nezgodno vrijeme jer Srbija još uvijek nije sastavila vladu dok potpisati Deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske koja nema obvezujući karakter sporazuma, ali nosi važnu političku poruku, i javnosti u dvjema državama i međunarodnoj zajednici.

Međutim, padom hrvatske vlade upitno je koliki će krajnji domet ovoga susreta zaista biti. Ako je predsjednica i uskladila svoj nastup prema Vučiću s premijerom Oreškovićem i ministrom vanjskih poslova Kovačem, pitanje je tko će formirati novu vlast u Banskim dvorima nakon izvanrednih izbora i kako će se postaviti prema Srbiji. Upitno je tko će najesen nakon izvanrednih izbora u Hrvatskoj voditi vanjsku politiku. 'Predsjednica je sukreatorica vanjske politike. To je naslijeđeno iz francuskog polupredsjedničkog sustava. Francuska praksa je da predsjednik govori o načelnim stvarima, a premijer o konkretnim rješenjima koje nudi francuska vlada', navodi Caratan koji vjeruje da ćemo nakon izbora imati situaciju sličnu kohabitaciji između predsjednice i novoga premijera jer, prema predviđanjima, HDZ nema prevelike šanse za pobjedu.