JOKIĆEVCI KONTRA ŠUSTARA

U sjeni pada Vlade: Što se događa s reformom kurikuluma?

08.06.2016 u 15:41

Bionic
Reading

U situaciji u kojoj je Vlada pred raspadom ovakvi komentari su neprimjereni. Osim toga nije istina da nas je Predrag Šustar nagovarao da se vratimo, poručila je Zrinka Ristić Dedić, članica Ekspertne skupine za kurikularnu reformu u reakciji na današnje izjave ministra

Suradnica Borisa Jokića tim je riječima uzvratila lopticu ministru znanosti i obrazovanja koji je danas nakon sjednice Vlade rekao kako se boji da je razrješenje Ekspertne radne skupine nešto što više ne može čekati.

'Nekoliko puta smo razgovarali, pokušao sam ih nagovoriti da se vrate. Premalo je vremena, a prevelik je posao da bismo ovisili i natezali se oko toga. Reforma ide dalje i moramo je depersonalizirati tako da nitko, o kome god da je riječ, ne može proces dovoditi u pitanje', poručio je Šustar ponovivši da se reforma nastavlja i stavlja pod okrilje Ministarstva.

Ristić Dedić tvrdi da između njih i Šustara nakon njegove posljednje konferencije za novinare u kojoj ih je optužio za brojne probleme, uključujući i kašnjenja u procesu, više nije bilo nikakvih kontakata.

'Mi se uz ove uvjete nemamo namjeru vratiti. Ništa se nije promijenilo. Naši uvjeti nisu ispunjeni. Mi smo urudžbirali naš zahtjev za razrješenjem. Sve dokumente, nove inačice kurikuluma, potrebne za javnu raspravu, poslali smo Ministarstvu. Na njima je sada da to pripreme. Napravili smo i manjinske kurikulume za romski, srpski i češki jezik. No oni tek moraju proći stručnu raspravu', dodala je.

Ekspertnoj skupini mandat bi inače trebao trajati do kraja javne rasprave. No sudionicima rada na reformi iz škola mandat istječe već 15. lipnja. Pripravnici, kažu, više uglavnom ne rade, ostalo ih je još samo četvero. Ljudi odlaze, a novca za nastavak rada više nema.

Dijana Greblički Miculinić, koja je radila u stručnoj radnoj skupini za kurikulum hrvatskog jezika, kaže da je komunikacija koja je u međuvremenu tekla između MZOS-a i njih bila preko nepotpisanih, zbrkanih e-mailova.

'Sve što nam je dolazilo bili su depersonalizirani mailovi u kojima je pisalo samo da stižu iz Kabineta ministra, bez potpisa. Mi nismo uopće znali kome odgovaramo. U njima su od nas tražili nešto što je pokazalo da ne razumiju posao koji je odrađen, koja je to količina dokumenata, te da zapravo nisu spremni za javnu raspravu. Prvo su tražili dokumente s vidljivim izmjenama pa potom bez vidljivih izmjena. Također su prvo isticali da ne priznaju stručnu raspravu jer nije zakonom predviđena, a sada traže odgovore na prijedloge koji su stigli u stručnoj raspravi. Možda su nas htjeli naći nespremne, no mi smo odradili sve zadatke koje smo trebali odraditi. U stručnoj raspravi bilo je odličnih komentara koje smo usvojili, kojima smo se i mi sami bavili. Dokument je sada bolji i prohodniji', rekla je Greblički Miculinić dodavši da je sada loptica na resornom ministarstvu.