KORIST ZA HRVATSKU

Tomašić izborila podršku EU parlamenta za pasivne krajeve

11.05.2016 u 11:36

Bionic
Reading

Europski parlament velikom je većinom glasova usvojio izvješće hrvatske europarlamentarke Ruže Tomašić o novim razvojnim alatima u kohezijskoj politici, kojim ona traži veću uključenost lokalnih zajednica u izradi razvojnih strategija. Inicijativu Ruže Tomašić, koja od Komisije traži da se malim općinama i lokalnim akcijskim grupama, tzv. LAG-ovima, pruži dodatna edukacija, olakša financiranje iz fondova i smanji administrativno opterećenje, podržalo je 595 zastupnika na jučerašnjoj sjednici EU parlamenta u Strasbourgu

Usvajanjem ovog izvješća Parlament se obvezao snažno podržavati pristup 'odozdo prema gore' te osigurati da lokalne zajednice u budućnosti imaju puno veći utjecaj na trošenje europskih sredstava namijenjenih regionalnom razvoju. Izvješće također ističe da smanjenje visokih stopa nezaposlenosti, pogotovo među mladima, mora biti glavni prioritet te u tom kontekstu preporučuje veću uključenost lokalnih malih i srednjih poduzeća u implementaciju razvojnih strategija, izvijestio je danas Ured zastupnice Ruže Tomašić.

Europski parlament ovime daje veću ulogu lokalnim akcijskim grupama (LAG-ovima) te od Komisije traži da im se poveća područje djelovanja, omogući potrebna edukacija i smanji administrativni teret, a sredstva iz fondova učine dostupnijima kroz pojednostavljenje postupaka i integraciju različitih fondova.

'Stav koji je Parlament danas zauzeo posebno koristi malim i siromašnim zajednicama, a njih je u Hrvatskoj puno. Sad će moći imati veći utjecaj na svoju budućnost i lakše povlačiti europska sredstva. Novac moramo davati onima koji će ga pametno iskoristiti za dobrobit malog čovjeka i lokalnih zajednica, a to je ovim izvješćem konačno omogućeno', izjavila je Ruža Tomašić.

U Hrvatskoj djeluje 58 LAG-ova koji obuhvaćaju 538 jedinica lokalne samouprave i pokrivaju 94 posto ukupne površine Republike Hrvatske. Njima će ovo izvješće značajno olakšati rad i financiranje budućih projekata.