NA ČELU S DEKANOM

Plenum izglasao nepovjerenje Upravi Filozofskog fakulteta

21.04.2016 u 20:16

Bionic
Reading

Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu priopćio je u četvrtak da je u srijedu 20. travnja izglasao nepovjerenje Upravi Filozofskog fakulteta na čelu s dekanom Vlatkom Previšićem zbog 'cenzure, prisvajanja ovlasti koje mu ne pripadaju te nepoštivanja zakona i propisa'. Plenum navodi da je Uprava svoje pravo lice pokazala na današnjoj sjednici Fakultetskog vijeća

'Smatramo da je svrha uprave jednog fakulteta, pa tako i Uprave FF-a, u potpunosti štititi i raditi u interesu studenata, profesora i znanstvenog djelovanja uopće te da je svrha postojanja fakulteta i svih ostalih obrazovnih institucija razvijanje progresivnih društvenih snaga', poručili su studenti.

Izglasavanje nepovjerenja, navode, nije došlo iznenada, već je posljedica dugotrajnog ignoriranja studentskih zahtjeva i postupanja protivno volji i interesima studenata, ali i čitavog fakulteta.

'Uprava dekana Vlatka Previšića je na krajnje nedemokratski način uzela sebi za pravo arbitrarno i selektivno odlučivati o dostupnosti materijala koji će biti priloženi članovima Fakultetskog vijeća te opstruirati korištenje službenih unutarfakultetskih komunikacijskih kanala (službene mail liste i web stranice Fakulteta), čime je onemogućila normalno funkcioniranje Fakulteta u cijelosti i bacila ljagu na inače demokratsku instituciju otvorenu svima, koja brižno njeguje slobodnu misao, demokratičnost i transparentnost.


U kojoj mjeri se ova uprava oglušila na zahtjeve i volju studenata, jasno nam govori činjenica da molba studentskih predstavnika za provođenje istraživanja mnijenja studenata o prijedlogu ugovora s Katoličkim bogoslovnim fakultetom u obliku dvopredmetnih studijskih programa, koju su samoinicijativno pokrenuli i organizirali, dekan do današnjeg dana nije odobrio. Paradoksalno, dekan uporno u javnim istupima, ali i na sastancima fakultetskih tijela, besramno tvrdi da se ugovoru s Katoličkim bogoslovnim fakultetom protivi skupina studenata izmanipulirana interesima pojedinaca, pri čemu ga istraživanje u skladu s dobrom metodološkom praksom znanstvenih istraživanja previše ne zanima', upozorava Plenum.

Uprava je svoje pravo lice, nastavljaju studenti, pokazala na današnjoj sjednici Fakultetskog vijeća, kad je svim snagama pokušavala onemogućiti otvorenu raspravu o vlastitim zabrinjavajućim perfidnim postupcima kojima se već mjesecima služi, a 'sve s ciljem da zadovolji nepresušne apetite vladajućih elita na štetu studenata i radnika vlastitog fakulteta'.

Portal Srednja.hr izvijestio je da je današnjoj sjednici Fakultetskog vijeća trebala prisustvovati Lina Budak, odvjetnica suspendirane prodekanice Branke Galić, ali 'nju je dekan Previšić izbacio uz objašnjenje da na njoj nema pravo sudjelovanja'. Prodekanica Galić izrazila je protivljenje ugovorima Filozofskog fakulteta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, 'a nakon toga je smijenjena, što je brzo preformulirano u suspendirana, jer samo Fakultetsko vijeće može smijeniti prodekanicu'.


Takvo postupanje prema studentima i radnicima FF-a izazvalo je revolt među članovima Fakultetskog vijeća koji su današnjim demonstrativnim napuštanjem sjednice pokazali da ova institucija neće nikada pristati na nedemokratske standarde koje dekan pokušava nametnuti kao općeprihvaćen princip djelovanja fakultetskih tijela, poručio je Plenum.

Krajnje je vrijeme, zaključuju, da se svi navedeni postupci Uprave fakulteta podvrgnu ozbiljnom razmatranju i da se u skladu s time odluči je li došlo vrijeme za promjenu na čelu Fakulteta. Plenum apelira na sve studente i radnike Fakulteta, ali i zainteresirane građane, da se odazovu na sljedeći Plenum te će se, u suprotnosti s navedenom nedemokratskom praksom dekana, provesti otvorena i demokratska rasprava o navedenom pitanju, stoji u priopćenju Plenuma Filozofskog fakulteta, koje završava porukama 'Obrazovanje NIJE na prodaju!' i 'Jedan svijet, jedna borba!'

Podsjetimo, odluke Plenuma nemaju nikakvo pravno značenje jer to tijelo ne postoji ni u kojem pravilniku ni zakoniku. No kako je za tportal, govoreći o odluci Plenuma kojom je odbačena integracija FFZG-a i KBF-a, prethodno izjavio izvanredni profesor na Odsjeku za lingvistiku i član Akademske solidarnosti Mate Kapović, odluka Plenuma ipak ima veliku težinu jer odražava stav studenata i dijela profesora.