NOVI SUKOB VLADAJUĆIH

Most izričito protiv HDZ-ove ideje ukidanja poreznog USKOK-a

14.04.2016 u 17:01

Bionic
Reading

Nakon što je Ana Dorić Škeva, načelnica Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prevara, podnijela ostavku pojavile su se špekulacije da bi se tzv. porezni USKOK mogao u potpunosti rasformirati, odnosno da bi potpao pod kapu Porezne uprave. Maro Kristić, saborski zastupnik Mosta, kazao je novinarima u Saboru kako unutar koalicije sa svojim partnerima nisu razgovarali na tu temu, ali da je Most izričito protiv spomenute ideje

'Poruka koja se šalje gašenjem takvog odjela je da je Hrvatska zemlja pogodna za pranje novca. Ovom prilikom želim izraziti svoje protivljenje gašenju takvog sektora i poručujemo ministru financija da još više osnaži to samostalno porezno tijelo jer je to jedini način kojim se šalje poruka da smo sigurna zemlja. Da nije bilo ovog odjela, ne bi se otkrile ni najveće prevare pranja novca. Znate za 300 milijuna kuna pranja novca u aferi Mamić, kao i u slučajevima sa zlatom. Ovo tijelo je otkrilo više prevara nego sva druga tijela u Hrvatskoj u zadnjih dvadeset godina', kazao je Kristić.

Za razliku od Ivana Šukera, zastupnika HDZ-a, smatra da bi rasformiranjem odjel izgubio neutralnost i samostalnost i da će se u konačnici raspršiti. Drži da je izjava prema kojoj je ovo tijelo bilo pod političkom kontrolom deplasirana jer je u godinu dana postojanja otkrilo puno toga.

'Ta izjava je deplasirana i njihovi rezultati govore o tome. Sve zemlje imaju jaka samostalna porezna tijela', naveo je Kristić i dodao da ne zna za motive, ali da racionalizacija ne može biti razlog jer razlog mogu biti samo rezultati.

Upitan što ako ministar i Vlada kažu ne, kazao je da će ljudi iz Mosta biti isključivi po tom pitanju.

Boris Lalovac (SDP) kazao je za N1 kako je najavu ukidanja vidio u medijima i bio neugodno iznenađen jer je taj ured formiran uz pomoć Državnog odvjetništva.

'Zbog toga smo bili na putu u SAD i u njihovoj poreznoj upravi dobili podršku i vidjeli kako se organiziraju ljudi. Vidjeli ste i prve uspjehe tog samostalnog, neovisnog ureda - imali smo ondje najbolje mlade stručnjake koji su primljeni nakon najstrože kontrole, prije svega financijske, s obzirom da barataju velikim svotama novca, a u njega su ušli najstručniji mladi ljudi. U godinu dana vidjeli ste preko milijardu kuna otkrivenih prevara. U Europskoj uniji se takvi uredi ekipiraju i dobivaju na važnosti jer štite nacionalnu ekonomiju. Ovo je za mene pitanje domovinske sigurnosti, a smjer u kojem su krenuli neće biti dobar', ocijenio je Lalovac.

Na pitanje kako gleda na mogućnost da taj ured bude pod ingerencijom Porezne uprave, što je također mogućnost o kojoj mediji pišu, Lalovac kaže da ne vidi razloga da se taj ured smješta bilo gdje drugdje.

HDZ-ov Ivan Šuker kaže da ne zna tko je uopće pustio vijest o pripajanju poreznog USKOK-a Poreznoj upravi.

'Ministar još ništa nije najavio, ministar još ništa nije rekao. Logična je stvar da će vjerojatno napraviti organizaciju Ministarstva da ono bude efikasno i funkcionalno, a netko je to pustio iz ne znam kojeg razloga jer u Ministarstvu nemaju nikakvih spoznaja', tvrdi Šuker. Dodaje da ne zna kako njegove kolege iz Mosta mogu komentirati nešto što točno ne znaju, pogotovo jer o tome je li nešto učinkovito i ne odluku može donijeti samo ministar.

'Ministar će dati prijedlog, on je odgovoran za rad ministarstva. Ja sam se uvijek zalagao, pa i kao ministar, za depolitizaciju porezne uprave, Carine, Ureda za spriječavanje pranja novca, financijskog inspektorata, to su organizacijske jedinice u Ministarstvu financija gdje prije svega mora vladati profesionalizam, i ne daj Bože da se tu politika umješa jer to nije dobro', zaključio je Šuker.