IZBJEGLIČKA KRIZA

Dok diplomati hvale Hrvatsku, Slovenija 'procjenjuje' da će Austrija zatvoriti granice

21.10.2015 u 07:06

Bionic
Reading

Hrvatska za sada nema potrebu slati vojsku na granicu kao što su to učinili Slovenci, kazao je ministar obrane Ante Kotromanović koji u Dubrovniku sudjeluje na sastanku ministara obrane jugoistočne Europe te istaknuo kako poziva 'dežurne paničare da stanu na balun' jer izbjeglice u Hrvatskoj nisu ukrali niti jaje. Ranije danas oko 1.000 izbjeglica iz prihvatnog centra u Šentilju uspjelo je probiti policijski kordon i pronaći put prema granici s Austrijom. Oko 3.000 izbjeglica našlo se prijepodne na graničnom području između Berkasova i Bapske, a nekoliko stotina njih zaobišlo je policijski punkt i u Hrvatsku ušlo kroz blatnjave oranice, a u Brežicama su uslijed predugog čekanja zapalili 27 šatora

23:30 Aktivno se radi na postizanju sporazuma EU i Turske koji uključuje organizacijsku i materijalnu pomoć Turskoj, ali i Jordanu i Libanonu, kazala je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić novinarima nakon obilaska privremenog tranzitnog izbjegličkog logoa koji se uspostavlja u Slavonskom Brodu u Industrijskoj zoni Bjeliš, a s njom su u pratnji bili i predstavnici 35 diplomatskih predstavništava u Hrvatskoj.

Pusić je ponovila kako je za zaustavljanje prolaza migranata uvjet zatvaranje njemačke granice, jer svi oni žele stići tamo. 'Kad bi Njemačka zatvorila granice, to bi izazvalo efekt zatvaranja granica', rekla je Pusić i upozorila: 'U ovim okolnostima na izbjeglice se ne mogu primjenjivati pravila Schengena i Dublina, zbog toga što ovo nije redovna situacija. To je kao da inzistirate da se poštuju prometni znakovi kad je požar, prvo treba gasiti i spasiti'.

23:23
Slovenija je od više država schengenskog prostora zatražila da joj pruže pomoć svojih policija u zaštiti granice s Hrvatskom koju sada masovno prelaze migranti, izjavila je u srijedu u razgovoru za Slovensku televiziju slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gyoerkoes Žnidar, ne precizirajući o kojim se državama radi.

23:04
Slovenska policija procjenjuje da je od subote iz Hrvatske u Sloveniju ušlo gotovo 25.000 migranata, te da ih je Austrija preuzela desetak tisuća, a navodno se da razini ravnatelja policija između Beča i Ljubljane vode razgovori da se postupci registracije i prijam ubrzaju.

U vezi s današnjim sastankom ravnatelja policija Austrije, Slovenije i Hrvatske u Beču koji je bio posvećem migracijskoj problematici slovenska je policija na svojim službenim internet stranicama u priopćenju navela da Austrija i Slovenija dosadašnju suradnju po tom pitanju ocjenjuju dobrom i da će je još unaprijediti, te da je hrvatski ravnatelj policije slovenskom ravnatelju Marjanu Fanku dao jamstva da će se komunikacija dviju policija o dolascima izbjeglica na granicu poboljšati.

22:49
Slovenska policija ulaže velike napore da se s Austrijom dogovori o većem tranzitu migranata iz Slovenije u tu zemlju, ali je vjerojatno da će Austrija uskoro migrante prestati primati, kazala je u srijedu slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gyoerkoes Žnidar, javlja Slovenska televizija.

'Jako se trudimo se da se s Austrijom dogovorimo o većem prihvatu migranata koji su u Sloveniji, ali i oni imaju teškoće s osiguranjem smještajnih kapaciteta. Moja je ocjena da će Austrija uskoro prestati primati migrante i izbjeglice', kazala je Gyoerkoes Žnidar prilikom posjeta graničnom prijelazu Dobovec. Dodala je da će u četvrtak, kada u Ljubljanu dolazi europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos, s njim razgovarati i o tome kako ublažiti migracijsku krizu u Sloveniji. Za trenutno stanje kazala je da je vrlo teško, ali je još pod kontrolom.

22:25
U Osijek su pristigle tone humanitarne pomoći letom iz Dubaija i upravo traje istovarivanje šatora, termo-deka, solarnih lampi i ostale pomoći.

22:20 Zatvaranju državnih granica pred izbjeglicama bio bi poraz Europe, pa se volonteri i civilno društvo moraju boriti protiv te pojave, ključna je misao rasprave aktivista i volontera iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, održane u srijedu navečer u Zagrebu u organizaciji Inicijative 'Dobrodošli' za podršku izbjeglicama.

22:15
Od ponoći do 21 sat u Republiku Hrvatsku ušlo je 6.113 migranata, a trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 3.500 osoba. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije, a on početka migracijske krize u RH je ušlo 214.474 migranata, priopćio je MUP.

20:12
U prihvatnom centru u Opatovcu u srijedu u 18 sati nalazilo se oko 2.500 izbjeglicama i migranata koji su u Hrvatsku ušli preko područja Bapske i tamošnjeg graničnog prijelaza, ali i preko vinograda i polja, kamo se prijepodne uputilo nekoliko stotina onih koji nisu imali strpljenja čekati da ih policija propusti u Hrvatsku.

19:45
Stanje u Dobovi je mirno i većina izbjeglica koji su došli iz Brežica poslani su vlakovima put Austrije. U prihvatnom centru Središće ob Dravi nema nikoga, sve izbjeglice prevezene su u prihvatni centar u Šentilj na granici sa Austrijom, javlja PU Maribor. U tom je centru trenutno oko 2.300 ljudi, a na putu prema tamo je još 220 izbjeglica iz prihvatnog centra Gruškovje u koji na registraciju dolazi oko 300 ljudi. Slovenski mediji pišu da Slovenija tijekom noći očekuje dolazak još 11.000 izbjeglica,

19:21 U Opatovac se vratila uobičajena rutina, izbjeglice se s granice dovoze organizirano autobusima, prihvat i registracija ide vrlo brzo. Svi se odmah prevoze dalje. U kampu se trenutno nalazi oko 2.700 osoba, a još 600 ih čeka kod Bapske na ulaz u Hrvatsku, javlja Dnevnik Nove TV.

Kamp u Slavonskom Bodu bi trebao biti gotov za 5 do 10 dana, potvrdila je ranije ministrica Pusić, a nakon požara u Brežicama počeli su radovi u kampu kako bi se što prije osposobio za prihvat novih ljudi. Postavljaju se novi šatori i ograde, a došli su i novi autobusi po izbjeglice. Slovenija nema previše mjesta gdje može prihvatiti izbjeglice pa se u Brežicama brzo radi kako bi se što prije mogli prihvatiti novi ljudi, javlja Dnevnik Nove TV.

19:00 Na slovensko-austrijski granični prijelaz u Šentilju stigao je vlak s oko 2.000 izbjeglica. Kako se na ta tom graničnom prijelazu nalazi tek 20-ak policijskih službenika, situacija bi mogla izmaknuti kontroli i prijeti novo probijanje barikada, piše Nova24TV.si.

18:45
Više zastupnika najveće oporbene stranke u slovenskom parlamentu u srijedu je u Brežicama, Rigoncima i Šentilju razgledalo prilike u vezi s dolaskom i odlaskom migranata iz tamošnjih tranzitnih centara, te kritiziralo vladu premijera Mire Cerara rekavši da reagira prekasno na migrantski val na koji se morala ranije pripremiti.

18:24
Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je u srijedu u Dubrovniku kako Hrvatska za sada nema potrebu slati vojsku na granicu kao što su učinili Slovenci, te istaknuo kako poziva 'dežurne paničare da stanu na balun' jer izbjeglice u Hrvatskoj nisu ukrali niti jaje.

18:01
Mađarska ne namjerava otvarati bilo kakav koridor za migrante koji pokušavaju s južne strane ući u schengenski prostor, priopćila je vlada u srijedu, a hrvatskim novinarima u Madridu izjavu je kasnije dao i mađarski premijer Viktor Orban kazavši da nema otvaranja granice s Hrvatskom i da Mađarska brani Europu i vladavinu prava.

17:49
Na popisu diplomata za obilazak Opatovca, koji je dostavio MVEP, nema diplomatskih predstavnika nekoliko zemalja zahvaćenih izbjegličkim valom među kojima su Grčka, Makedonija, Srbija i Mađarska.


Austrijski veleposlanik Andreas Wiedenhoff istaknuo je kako je impresioniran onim što je vidio u prihvatnom centru u Opatovcu kao i skrbi koju Hrvatska pruža izbjeglicama i migrantima. Kazao je kako Austrija i Hrvatska surađuju vrlo usko u rješavanju izbjegličke krize, a dvojica premijera, austrijski i hrvatski, čuju se svakodnevno.

'Kada govorimo o izbjeglicama često govorimo o brojevima i statistikama, a zaboravljamo da je riječ o ljudima, ženama, djeci i obiteljima koje su poput nas', izjavio je novinarima veleposlanik Wiedenhoff.


17:23
Tek kada čovjek vidi ovu situaciju može u potpunosti razumjeti što se ovdje radi i kakav je to posao te zašto ga je bitno raditi upravo na ovaj način na koji je Hrvatska pristupila izbjegličkoj krizi, izjavila je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja je kroz prihvatni centar za izbjeglice i migrante u srijedu u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića provela 35 članova diplomatskog zbora akreditiranih u Hrvatskoj

16:59
Na mađarsko-hrvatskoj granici u protekla dva dana nije bilo ilegalnih prelazaka, rekao je u srijedu savjetnik za domovinsku sigurnost mađarskog premijera Gyorgy Bakondi za mađarske medije.

16:53
Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u razgovoru za Hinu da Hrvatska ima dovoljno kapaciteta za tranzit izbjeglica prema Sloveniji, da hrvatski građani ne osjećaju teret te krize, te da se unatoč poticanja iz pojedinih političkih krugova ne boji ksenofobnog raspoloženja u Hrvatskoj.

16:31
Ravnatelj policije Vlado Dominić sudjelovao je na sastanku čelnika austrijske, slovenske, mađarske i hrvatske policije u Beču na kojem je zaključeno da će se već u Grčkoj razdvajati ekonomske migrante od stvarnih izbjeglica, izvijestio je MUP: 'Na sastanku je donesen zaključak kako se u okviru rada FRONTEX-a (Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama) treba žurno operacionalizirati i na teritoriju Grčke u funkciju staviti tzv. hot-spotovi'.

16:17 Kako bi bolje upravljala migrantskom krizom Slovenija će angažirati i veći broj umirovljenih policajaca, a s Austrijom pregovara o otvaranju još jedne izlazne točke za migrante, jer je sadašnji prihvatni centar u Šentilju preopterećen.16:05 Slijetanje zrakoplova iz Dubaija s 37 tona humanitarne pomoći za izbjeglice najavljeno je za večeras u 22 sata u Zračnoj luci Osijek, čiji je direktor Domagoj Marinić Večernjem listu rekao da je riječ 'o posebnom letu transportnog zrakoplova A300, a donosi pomoć za izbjeglice s Bliskog Istoka i Srednje Azije - riječ je o šatorima, termo dekama, solarnim lampama', a humanitarni let organizirao je UNHCR.

15:55 Od ponoći do 15 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 3.688 izbjeglica, a trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 3.315 osoba. I dalje se očekuje priljev izbjeglica s područja Republike Srbije, a od početka izbjegličke krize na područje RH ušlo je 212.049 izbjeglica.

15:00
Oko tisuću migranata smještenih u Šentilju nedaleko granice s Austrijom u srijedu ujutro je iznudilo prelazak granice, izašavši iz šatora i probivši kordon slovenske policije, javljaju slovenski mediji.

Riječ je o drugom takvom slučaju u proteklih nekoliko dana, a u grijanom šatorskom izbjegličkom centru u Šentilju ostalo je trenutno još 1700 izbjeglica koji bi htjeli u Austriju i dalje prema Njemačkoj.

Policija u Mariboru navela je kako očekuje da će tranzitni centar u Šentilju vrlo brzo opet biti prepun jer je prema njemu upućeno novih 3800 izbjeglica koji su nekontrolirano ušli iz Hrvatske, a u Šentilju se u optimalnim uvjetima može smjestiti oko

2000 ljudi.



14:40 Kako javljaju slovenski mediji, nekoliko stotina izbjeglica u Rigoncima već pet sati čeka da budu prebačeni u prihvatne centre, a među njima su i invalidi i novorođenčad. Aktivisti i predstavnici UNHCR-a odredili su tko hitno treba zdravstvenu pomoć te utvrdili da je među izbjeglicama i troje novorođenčadi, a sva su rođena na putu, prije samo pet dana. Jedna majka u dogovoru s predstavnicima UNHCR-a pristala je da s bebom bude prebačena u bolnicu, dok su ostale dvije to odbile jer se boje da ne budu razdvojene od obitelji.
14:00
Migranti i izbjeglice, koji su u srijedu u slovenskim Brežicama čekali na prijevoz u tranzitni centar sjevernije prema granici s Austrijom, zapalili su u srijedu dio šatora u naselju u kojemu se odvijala njihova registracija, pri čemu je izgorjelo 27 šatora. Policija sumnja da je požar izazvan namjerno jer su migranti glasno prosvjedovali protiv presporih postupaka registracije. Više u posebnoj vijesti.

13:16
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na pitanje kako komentira novonastalu situaciju sa Slovenijom i njihovu odluku da pošalje vojsku na granicu, kazala je u srijedu kako svaka država ima pravo štititi svoje granice na način kako odluči, te dodala da se nada da će se zadržati dijalog između Hrvatske i Slovenije

12:20
HRT je objavio potresne snimke izbjeglica koji su odlučili po mrklom mraku pregaziti Sutlu kako bi došli do Rigonca u Sloveniji. 'Rijeka je jako hladna, voda je visoka do vrata. Trebamo pomoć, odjeću, hranu. Da sam znao koliko je put opasan, vjerujte mi, ostao bih u svojoj zemlji da umrem. Zašto? Zato što se prema nama odnose kao da smo životinje, kazao nam je jedan migrant', potpuno smo mokri, svjedoče.


Potresne snimke: po mraku i hladnoći morali kroz Sutlu http://bit.ly/1ORCVZX

Posted by HRT Vijesti on Wednesday, 21 October 2015

11:40
Ivica Kruhoberec za tportal javlja kako se slovenska policija žali da ih kolege iz Hrvatske nisu obavijestili o gomili izbjeglica koje su u tijeku noći iskrcani iz autobusa pa su pješice prešli granicu kod Višnjice. O njima ništa ne zna ni načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Varaždinske županije Alen Kišić. Njega, tvrdi, nitko nije tražio pomoć iako i sam priznaje da je vidio fotografije ljudi koji se iskrcavaju iz autobusa, te kreću prema 'zelenoj granici'. Više u posebnoj vijesti.

11:11
Nakon što su izbjeglice namjerno zapalile nekoliko šatora u znak protesta, jer u Brežicama prolaze dugotrajnu kontrolu, Steffen Schwarzkopf reporter N24 televizije javlja kako je požar stavljen pod kontrolu.

11:05 250 ljudi sada ide iz kampa u vlak koji se puni u Tovarniku, prihvat se nastavlja. Situacija je redovna, vlakovi i autobusi će ići, tranzit ide. Dok tranzit ide nema problema, kazao je novinarima u Opatovcu ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, javlja Nova TV

Limita u Austriji i Njemačkoj nema, nije bilo razloga za neprihvaćanje, očekuje se dogovor u Beču, vjerujem da će konkretno dogovoriti da nema razloga za neorganiziranim već organiziranim prihvatom uz napomenu da će Hrvatska zadržavati određeni dio, ali ne mogu to biti brojke od 2.500 ljudi, polovica koja stigne treba biti tranzitirana.

U Sloveniji je osnovni problem nastao oko dugotrajne registracije, naš sustav je puno brži. Treba ubrzati postupak jer su ljudi u tranzitu.

Imali smo par puta krize, prilagođavali smo se, stanje je bolje, nemamo prethodni prihvat, to znači da bi imali red na registraciji, sve opet normalno funkcionira', objasnio je Ostojić.

11:00 
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sazvao je za nedjelju popodne u Bruxellesu sastanak čelnika zemalja kroz koje prolazi balkanska izbjeglička ruta, kako bi se dogovorile mjere koje se odmah mogu primjeniti, priopćila je u srijedu Europska komisija

'S obzirom na hitnu situaciju koja se događa u zemljama duž zapadnobalkanske migrantske rute, postoji potreba za većom suradnjom, širim konzultacijama i hitnom operativnom akcijom. Slijedom razgovora s nekoliko čelnika, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sazvao je sastanak za 25. listopada kako bi se razgovaralo o priljevu izbjeglica zapadnobalkanskom rutom', stoji u priopćenju koje je u srijedu objavila Komisija.

10:40
Vlasti Bosne i Hercegovine sigurne su kako će se izbjeglički val preliti u tu zemlju ukoliko Hrvatska odluči zatvoriti svoju granicu sa Srbijom i takav razvoj događaja smatraju veoma opasnim, potvrdio je zamjenik ravnatelja Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam, kako ga u srijedu citira sarajevski "Dnevni avaz".

"Naravno da je situacija napeta i da je očekivan dolazak izbjeglica. Ako Hrvatska zatvori granice, oni nemaju kuda nego kroz BiH", kazao je Nizam podsjećajući kako izbjeglice imaju samo jedan cilj, a to je stići do zapadne Europe i pritom biraju one rute koje im ostaju otvorene.

Zatvori li se hrvatsko-srbijanska granica, u Bosni i Hercegovini najveći priljev izbjeglica s Bliskog istoka očekuju iz pravca Srbije prema Bijeljini i dalje prema Bosaskoj posavini jer je riječ o ravničarskom terenu bez prirodnih zapreka.

Nizam ističe kako je to ruta koju bi izbjeglice mogle koristiti do zime, a nakon toga bi se mogli zaputiti i preko Kosova i Crne Gore pa opet prema BiH.

10:38
U slovenskim tranzitnim centrima za izbjeglice trenutno je smješteno više od 5000 osoba, a prijelazi zelene granice iz Hrvatske nastavljaju se i u srijedu ujutro, često nenajavljeno i bez kontrole, tvrde slovenski policijski izvori.

U slovenskim prihvatnim centrima za migrante u šest sati ujutro bilo je 5237 osoba, najviše u šatorskom naselju u Šentilju uz granicu s Austrijom, a nešto manje u prostorima sajma u Gornjoj Radgoni i u vojarni u Vrhniki kod Ljubljane.

Slovenska policija je izvijestila da je noću oko 20 autobusa nenajavljeno dovezlo oko tisuću izbjeglica i migranata u blizini naselja Paradiž, gdje su prihvaćeni i onda razmješteni po prihvatnim centrima.
Prihvatni centar u Brežicama, gdje je bilo mnogo migranata, postupno se prazni jer se ljudi vlakom odvoze prema Šentilju, gdje se privremeno smještaju u šatorsko naselje.

10:30
Austrija je sinoć međutim odbacila prijem 19 migranata koji su vlakom vraćeni na Jesenice, a onda u Ljubljanu, ali imaju pravo boravka u zemlji jer su već ranije bili registrirani.

Isto se u utorak već dogodilo sa 115 migranata koji su vlakom iz Slovenije namjeravali u Njemačku, ali su ih austrijski organi vratili u Sloveniju, a većinom se radi o obiteljima s djecom iz Sirije i Libanona.

10:24 Steffen Schwarzkopf
, reporter njemačke N24 televizije objavio je na Twitteru snimku požara u Brežicama. Prema njegovim riječima izbjeglice su zapalile šator u znak protesta jer ih se ne propušta prema Austriji.



10:04
Jutros se kod nekadašnjeg malograničnog prelaza Berkasovo, kod Bapske, na ulazu u Hrvatsku okupilo nekoliko tisuća izbjeglica. Prema navodima aktivista nevladinih udruga, oni su dolazili tijekom cijele noći, dok je hrvatska policija i dalje vršila kontrolirani i usporeni ulaz u Hrvatsku. Puštane su manje skupine od 50 do 100 izbjeglica koje su odmah ukrcavane u autobus i prevožene do Opatovca. Oko 9 sati ponovno je došlo (ne)kontroliranog ulaska u Hrvatsku od strane izbjeglica. Naime, veća skupina njih, procjenjuje se i više od 1000 prošla je pored policijske ograde i oko nje i uputila se pješice prema Opatovcu. Dio njih granicu je ponovno prešao i preko polja, vinograda kroz kukuruze, piše Večernji list


Izbjeglice probile prolaz kod Berkasova

http://goo.gl/XlKRTJ
Posted by Radio Slobodna Evropa - Balkanski Servis on Wednesday, 21 October 2015


Na Berkasovu i dalje velik broj izbjeglica, a i dalje i minute u minutu pristižu novi. Dovozi ih se autobusima i taksijima. Danas u 14 sati kamp u Opatovcu će posjetiti prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić i pripadnici diplomatskog kora akreditirani u Hrvatskoj.

9:40
Iz Krapinsko-zagorske županije i dalje se preko GP Miljana ne može ući preko slovenskog malograničnog prijelaza Imeno. Slovenci su taj prijelaz u utorak zatvorili za sav promet nakon što je hrvatska policija nenajavljeno uz zelenu granicu kod tog prijelaza iz šest autobusa u polje pustila oko 300 migranata. Preventivno su Slovenci obustavili i željeznički promet na relaciji Đurmanec - Rogatec. Zasad nema nikakvih najava da bi policija iz Opatovca vozila izbjeglice u Sloveniju preko graničnih prijelaza u Zagorju, pišu 24 sata

8:01
Slovenija razmišlja o tome da za pomoć u obrani schengenske granice zamoli Njemačku i Austriju, te zemlje Višegradske skupine, piše u srijedu ljubljanski dnevni list Dnevnik, pozivajući se na neslužbene informacije slovenskih novinara koji su u utorak pratili posjet predsjednika Boruta Pahora Bruxellesu."Za angažiranje stranih policijskih snaga odobrenje mora dati Europska komisija. Pomoć je Sloveniji već nudila Višegradska četvorica (Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska), ali Slovenija po našim informacijama želi sudjelovanje austrijske i njemačke policije", navodi list, te dodaje da i u Sloveniji u nekim političkim krugovima postoji zamisao da bi se trebalo početi pripremati na postavljanje fizičke barijere na granici ako pritisak migranata postane neizdrživ.

O posjetu Pahora Bruxellesu piše i ljubljansko Delo koje navodi da je on dobio uvjeravanja kako Njemačka i Austrija "za sada" neće zatvarati svoje granice za migrante, te da će više o mogućoj pomoći EU-a Sloveniji u pogledu kontrole migracijske krize biti poznato u četvrtak, kad će Ljubljanu posjetiti europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopulos.

Neki slovenski mediji navode danas kako bi se, ako su njihove informacije točne, policajci iz drugih europskih država na slovensko-hrvatskoj granici mogli pojaviti u kratkom vremenu - već za tjedan dana, te da važnost zaštite slovenske schengenske granice dokazuje i to što Austrija nema većih problema s dotokom izbjeglica upravo zato jer veći priljev uz velike napore sprječava Slovenija.

7:07
Austrijska policija sinoć je oko 22:40 onemogućila ulaz u zemlju 19 registriranih migranata, koji su na željezničku postaju u Jesenicama prispjeli redovnim vlakom, javlja Večer. Svi su vraćeni u Ljubljanu.

7:00
Rasprava u slovenskom parlamentu trajala je pet sati, a za usvajanje dopune Zakona o obrani tražila se dvotrećinska većina. Tako je za dodatne ovlasti vojsci glasalo 66 zastupnika, a pet je bilo protiv. Više u posebnoj vijesti.

Uoči rasprave o dopuni Zakona o obrani premijer Miro Cerar je izjavio da je Slovenija dobila obećanje Europske unije da će joj za zaštitu njene schengenske granice odobriti pomoć u opremi za policiju, policijske kadrove, ali i financijsku potporu.

Slovenski mediji navode da je u zemlju u utorak iz Hrvatske stiglo između osam i devet tisuća izbjeglica, te da ih je nekoliko tisuća otišlo u Austriju.

Također, navodi se da je u utorak navečer iz Tovarnika na željezničku stanicu u Središču ob Dravi stigao vlak sa oko 1.500 izbjeglica te da je Hrvatska o tome izvijestila slovenske službe.

U Hrvatsku je u utorak do 21 sat ušlo 6.373 migranata, a u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazilo se 2.127 osoba, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH. Također, i dalje se očekuje priljev migranata u Hrvatsku s područja Republike Srbije.

Od početka migracijske krize, od 16. rujna, na područje Republike Hrvatske je ušao 207.941 migrant, naveo je MUP RH na svojim internetskim stranicama.