NJEMAČKA VLADA ŠUTI

Valu rasističkih napada na izbjeglice suprotstavlja se 'pristojna Njemačka'

10.08.2015 u 12:49

Bionic
Reading

U njemačkoj javnosti vodi se žestoka debata o tome kako se društvo i država trebaju odnositi prema sve većem broju izbjeglica. S glasnih desnih rubova se širi mržnja prema svim izbjeglicama i strancima, čemu donekle asistira i bavarski CSU, ali zato 'pobunu pristojnih' predvode poznati njemački glumac Til Schweiger i voditeljica dnevnika javne televizije ARD Anja Reschke, koja je iskoristili glavnu informativnu emisiju kako bi pozvala njemačke građane da se suprotstave ksenofobiji

Prema podacima Saveznog ravnateljstva policije (BKA – Bundeskriminalamt) napadi na izbjegličke domove u Njemačkoj su se proteklih mjeseci 'dramatično povećali'. Samo u ovoj godini do 6. srpnja izbrojano je čak 199 ksenofobijom potaknutih napada i nasilnih djela, a u 19-straničnoj analizi BKA, za takav se razvoj događaja naročito ističe 'mrziteljska obrada teme izbjeglištva', kao i sve veći broj agresivnih i mržnjom ispunjenih komentara po društvenih mrežama. Zaključak je BKA da se širenje mržnje po internetu s vremenom pretvara u konkretno nasilje na ulici, pa se u međuvremenu izbjegličke domove u Njemačkoj napadalo molotovljevim koktelima, dok se ljude koje se percipira kao strance premlaćivalo palicama, bolo noževima, razbijalo bokserima, a čak 100 osumnjičenih za ta nasilna djela mlađe je od 25 godina, dok ih je 19 čak i maloljetno!

Mržnja se s margine društva kroz samo nekoliko mjeseci počela širiti i prema centru, u čemu sudjeluje antimuslimanski pokret Pegida, ali i bavarska vladajuća stranka CSU, na saveznom nivou i dio vlade kancelarke Angele Merkel, čiji se prvaci – među kojima se problematičnim izjavama ističe bavarski premijer Horst Seehofer - proteklih tjedana ističu verbalnim napadima na azilante i izbjeglice, optužujući ih da žele zloupotrijebiti njemačko gostoprimstvo. Internetom se šire i stavovi u kojima se Njemačku proglašava ugroženom od islama, izbjeglica i zapravo svega što nisu čisti Arijevci, a BKA zaključuje da je 'izbjeglička tema generirala konsenzus na ekstremno desnoj margini društva', zapravo sada su svi ekstremni desničari uspjeli naći zajedničkog neprijatelja – izbjeglice i azilante.

Statistike BKA pokazuju da se broj ksenofobnih napada naročito smanjio u Berlinu, dok se u pokrajinama Niedersachsen i Sachsen u odnosu na 2014. pokazuju 'eklatantno povećanje'; u prvoj je ove godine u prvih šest mjeseci registrirano dvostruko više ksenofobnih napada nego u cijeloj protekloj godini!

Reakcija od vladajuće velike koalicije baš i nema na taj veliki porast mržnje kojim se truje njemačko društvo, no zato su se angažirali poznati umjetnici i novinari.


Tjednik Der Spiegel je krajem srpnja objavio broj sa šest različitih naslovnica, na kojima su se mogle vidjeti izbjeglice iz Afganistana, Iraka, Albanije, Eritreje i Sirije, koje trenutno žive u jednom domu u Hamburgu, s ciljem da njihove sudbine prikaže kao ljudske tragedije, što i jesu, na koje se treba odgovoriti s empatijom, a ne kao prijetnju opstojnosti Njemačke. I drugi su mediji objavili priče o običnim Nijemcima koji su u svoje domove primili izbjeglice, a u pomoć izbjeglicama se uključio Til Schweiger, vjerojatno najveća njemačka glumačka zvijezda današnjice.


Schweiger se prvo oglasio protiv ksenofobnog opanjkavanja izbjeglica i azilanata, a onda je odlučio i uložiti vlastiti novac u renoviranje doma za izbjeglice u gradiću Osterode, izjavivši kako je to njegova građanska dužnost. Schweiger planira izgraditi i igralište za djecu među izbjeglicama, kao i radionice za odrasle, a da bi to realizirao povezao se i s lokalnim vlastima te im ponudio suradnju u realizaciji projekta.

Ima naravno i izuzetaka među političarima, od kojih je jedan i zastupnik CDU-a u Bundestagu Martin Patzlet, koji je u vlastitu kuću u pokrajini Brandenburg primio dvojicu tražitelja azila iz Eritreje. Patzletz smatra da je izbjeglička kriza strašan izazov, koji se može riješiti samo ako se svi humanitarno angažiraju. Naravno, nije trebalo dugo da Patzletu ekstremna desnica počne prijetiti na internetu.

Valu ksenofobije se komentarom na javnoj televiziji ARD suprotstavila i poznata voditeljica i novinarka Anja Reschke, inače zadužena za popularni politički magazin 'Panorama'. U izdanju njemačke verzije Dnevnika – Tagesthemen odnosno Teme dana – Reschke je održala kratki, dvominutni govor, u kojemu je upozorila da se mržnja s interneta proširila i u svakodnevni život Njemačke, te da se to ne smije nikako tolerirati. Pozvala je na pobunu 'pristojnih građana', koji trebaju pokazati solidarnost prema izbjeglicama a suprotstaviti se ksenofobiji, rasizmu i esktremnom desnilu, te je na kraju svojeg izlaganja poručila: 'Pokažite stav! Podignite glas!'

Renschke je dobila mnogo podrške za svoj potez, ali i napada, pa se i dalje vrlo vatrena debata vodi na društvenim mrežama u Njemačkoj oko odnosa tamošnjeg društva prema slabijima i izbjeglicama.

No kako je upozoreno u analizi BKA, baš je ta nabrijana online debata uvod u konkretan nasilni progon drugačijih ljudi, koji omogućava i šutnja većine prema sve agresivnijem ponašanje onih s desne margine društva.

Kada je pak riječ o Hrvatskoj, mržnja je online već toliko raširena da se smatra najnormalnijom pojavom i nitko se više ne stidi pod vlastitim imenom vrijeđati i prijetiti smrću, pa jedino nedostaju izbjeglice. Dok se oni u većem broju ne pojave, nastavlja se progon svih koji 'nisu željeli Hrvatsku' i koji ne misle da je ZDS 'stari hrvatski pozdrav', nego ordinarni ustašluk.

Anja Reschke protiv ksenofobije