NASILJE POD MARJANOM

Premlaćeni vođe splitske Povorke ponosa

23.06.2014 u 14:21

Bionic
Reading

Dvojicu aktivista udruge Rišpet koja organizira Split Pride fizički je napala skupina od pet-šest muškaraca u noći sa subote na nedjelju

Napad se, prema riječima aktivista, dogodio oko 3.45 sati ujutro kada je grupa muškaraca fizički napala Tomislava Ladišića i Ljubomira Mateljana na zabavi 'Prvi dan lita' u Splitu.

'Napadači su prvo gurnuli, a zatim je jedan od napadača udario nogom u leđa Ladišića, nakon čega je on pao na tlo. Tada je Ljubomir Mateljan stao ispred njega kako bi ga zaštitio, a napadači su onda njega višestruko udarali šakama i nogama u glavu, trbuh i leđa. Mateljanu je pružena hitna liječnička pomoć. Zadobio je ozljede glave u vidu razderotine na bradi te hematoma. Aktivisti su slučaj prijavili policiji i LGBT pravnom timu Kontre', kaže u priopćenju Ljubomir Mateljan, koordinator Rišpeta i Sanja Juras, koordinatorica LGBT pravnog tima Kontre.

Napominju da u posljednje vrijeme bilježe sve učestalije napade na pripadnike LGBT zajednice u Splitu te ukazuju na 'veliku pogrešku zakonodavca koji je u novom Kaznenom zakonu posve ukinuo kazneno djelo nasilničkog ponašanja, a koje je imalo vrlo važnu ulogu u sankcioniranju nasilničkog ponašanja iz mržnje'.

'Tražimo da državne institucije u što kraćem roku pronađu i adekvatno sankcioniraju sve počinitelje ovog i drugih napada na LGBT osobe u Splitu. Tražimo također da se hitno vrati kazneno djelo nasilničkog ponašanja u Kazneni zakon kako bi se počinitelji napada na pripadnike manjinskih društvenih skupina sankcionirali u skladu s društvenom opasnošću tih vrsta napada', poručuju.

Zaključuju kako se svi građani i građanke Splita, uključujući one koji se aktivno zalažu za ravnopravnost LGBT osoba, moraju osjećati sigurno u svom gradu.