POLICIJA PASIVNA?

Kukasti križevi na partizanskom spomeniku

14.06.2014 u 21:11

Bionic
Reading

Načelnik Općine Josipdol Zlatko Mihaljević rekao je danas Hini da još nije dobio izvješće policije, koja ga je prošlog tjedna obavijestila o skrnavljenju antifašističkog spomenika u Trojvrhu i najavila da će mu poslati izvješće o tome

Saborski zastupnik Milorad Pupovac (SDSS) prozvao je politiku, sudstvo i policiju da ne reagiraju adekvatno na veličanje fašističkih simbola. 'Na žalost već smo navikli na to da se antifašistički spomenici i žrtve fašizma omalovažavaju i skrnave', rekao je Pupovac, koji odgovornima za to smatra 'pojedine političare i političke grupacije'.

Ploča na spomeniku za 60 žrtava fašističkog terora i 50 poginulih boraca Narodnooslobodilačke borbe u 2. svjetskom ratu premazana je tamno crvenom bojom, a sa sve četiri strane spomenika iscrtani su kukasti križevi veličine oko 50 centimetara, objavio Radio Ogulin 11. lipnja i na svojoj internetskoj stranici objavio i fotografije. Radio je izvijestio da je policija obavila očevid. 'Kada budem znao tko je to učinio onda ću komentirati događaj, a sada mogu reći samo da ni u kojem smislu ne podržavam i ne opravdavam taj čin', rekao je Mihaljević.


Pupovac podsjeća javnost da je zakonom zabranjeno veličanje simbola i ideja nacističke i fašističke ideologije i pokreta. Zabranjeno je i vrijeđanje žrtava holokausta, genocida. No, rekao je Hini Pupovac, kod nas je riječ o dvadesetogodišnjem skrnavljenju spomenika žrtvama fašističkog terora i takvo je ponašanje steklo pravo građanstva. Zato policija i sudstvo ne reagira adekvatno, i to nekažnjeno, smatra Pupovac.

Posebno je naglasio da policija, sudstvo i ukupna javnost trebaju uvidjeti da je tu riječ o ataku na Ustav Republike Hrvatske i na temeljne europske vrijednosti.

'Veličanje je to najgorih zločinačkih simbola koji su se pojavili u povijesti Europe i Hrvatske. To što se veličanje tih simbola obnavlja cijena je djelovanja pojedinih političara i političkih grupacija. Oni svojim ponašanjem otvaraju prostor i tome da je skrnavljene spomenika navika i da policija i sve političke snage ne djeluju kako bi trebali', rekao je Pupovac.

Zbog skandalozne činjenice da je nedavno iz šume Brezovica jednostavno nestao velik antifašistički spomenik, te da se kod nas na javnim mjestima nekažnjeno crtaju svastike, što je nezamislivo za ijednu europsku zemlju, članicu antifašističkog saveza, Hrvatska u demokratskom svijetu nailazi na najžešću osudu, rekao je Pupovac.

Prema njegovom su mišljenju upravo takve pojave razlog što predstavnici Hrvatske nisu bili pozvani na nedavno obilježavanje 70. obljetnice iskrcavanja saveznika u Normandiji. "Organizatori skupa očito Hrvatsku u njenom današnjem stanju ne percipiraju kao onu Hrvatsku čiji je partizanski antifašistički pokret bio važan dio antifašističke koalicije Europe", ocijenio je Pupovac.

Karlovačka Policijska uprava, na upit jesu li pronašli počinitelje, najavila je informaciju za ponedjeljak.