PROBLEM SMEĆA U VIŠKOVU

Prosvjednici: Obi, smeće nije hobi!

27.08.2012 u 21:56

Bionic
Reading

Oko tisuću građana iz Viškova te okolnih mjesta i gradova okupilo se danas na mirnom prosvjedu u centru Viškova kod Rijeke zbog nesnosnog smrada koji trpe cijelo ljeto. Digli su glas protiv svih deponija u općini Viškovo, zatražili hitno uklanjanje otpada svih oblika s Viševca, Sovjaka i Marišćine te sanaciju svih deponija

Balirani otpad s Viševca od lipnja se dovozi na Marišćinu, na nelegalni plato odakle se širi nesnosan smrad. Ondje su izgrađene kasete za deponiranje otpada, no one još nemaju uporabnu dozvolu. Dozvola je najavljena za sredinu rujna, no mještani smatraju da bi se trebala preispitati lokacija središnjeg županijskog deponija koji bi na tom mjestu trebao početi s radom 2014., a za čiju izgradnju je dobiven novac Europske unije. Drže da mu zbog blizine izvorišta pitke vode ondje nije mjesto te da je lokacija 'čisti promašaj'.

Traže hitno zaustavljanje dovoženja baliranog otpada s Viševca na još uvijek nelegalno odlagalište Marišćina, raspisivanje javnog natječaja za uništavanje nagomilanog otpada te ponovnu javnu raspravu o izboru lokacije županijskog deponija.

Naoružani transparentima - 'Zaustavite ekocid!', 'Ne trovanju naše djece!', 'Ne plaćamo vas da nas trujete! U zatvor s ekomafijom!', 'Neću vodu iz boce!', 'Obi, smeće nije hobi!' - mještani svih generacija okupljeni u Krizni eko-stožer Marišćina, koji je dio halubajskog ogranka Eko Kvarnera, na prosvjedu su od odgovornih zatražili da napuste svoje fotelje ako ne mogu riješiti problem i prepuste ih mladim ljudima koji bi to mogli.

Prozvani političari nisu se odazvali pozivu, kao ni direktori komunalnih poduzeća Čistoća Rijeka i Eko plus, Zlatko Štok i Dušan Šćulac. Na prosvjedu su mještani najavili podizanje kaznenih prijava protiv riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i načelnika Viškova Gorana Petrca, koji podržava održavanje prosvjeda, ali se pismom ispričao što nije došao, jer 'nikada ne sudjeluje na skupovima' te Vidoja Vujića, vršitelja dužnosti župana.

'Ignoriranje je najgora metoda moralnog zlostavljanja!', moglo se čuti u Viškovu, no složni mještani najavili su da će biti uporni sve dok se njihovi zahtjevi ne čuju. Sljedeći korak je, rekli su, prosvjed na riječkom Korzu te pojavljivanje pred odgovornima.

'Njihovo ponašanje ovisi o tome koliko ćete biti žilavi! Ne smijete biti žrtva njihovog nerada!', poručio je mještanima Vjeran Piršić, predsjednik Udruge Eko Kvarner, koji je iz
svojeg doma na Krku u Viškovo donio vrećicu smeća. Vadeći iz nje otpad, objasnio je kako se u krčkim domaćinstvima on jednostavno selektira pa reciklira, što je po njemu rješenje i za ovo područje.

Istaknuto je da u Varaždinu postoji tvornica koja već sutra može početi obrađivati smeće s Marišćine, no i da se to 'kao ne zna'. 'Od smeća ćemo na Marišćini imati šest piramida visokih po 24 metra', izjavio je Josip Begonja, predsjednik Mjesnog odbora Marčelji istaknuvši veliku opasnost u slučaju zapaljenja.

'Jasno je da vlast pokušava minimalizirati stvarnost, jer naše smeće nije ono zagrebačko', rekao je jedan od ogorčenih mještana, a Robert Božić, koordinator kriznog stožera, naglasio je da bi ustavno pravo na jednakost trebalo postojati, ali 'mi smo provincija, a oni metropola'.

Zapitao se zašto ministar Mihael Zmajlović tuži zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog ilegalnog deponija, a isto neće učiniti ovdašnjim lokalnim čelnicima. 'Neće jer su članovi SDP-a. Ministarstvo izdaje papire da legalizira naše primitivne deponije. SDP će svojim ljudima pokriti sve što je nelegalno', drži Božić.

'Političari nas žele zagušiti smradom njihovih akcija, zatrpavaju nas smećem njihove nesposobnosti. Pedeset godina nas truju smećem s deponija, a smradograd u Viškovu je vrhunac razvoja njihovih deponija. Nećemo im dozvoliti da sada ishoduju dozvolu za još jedan, treći po redu', kazao je s navučenom gas maskom predsjednik Eko kriznog stožera Marišćina, halubajskog ogranka Udruge Eko Kvarner, Josip Katalinić.

Odgovorni su za kraj pozvani u Viškovo na besplatni sedmodnevni odmor - puni pansion, uz poruku neka povedu i djecu.