KONČAR NINA

Snažni multimedijalac bez puno mana

16.02.2009 u 14:28

Bionic
Reading

Nina, najnoviji i najsnažniji Končarev prijenosnik, za pristojnu cijenu nudi mnogo uz tek nekoliko manjih mana

Ninu smo na test dobili netom nakon što je Microsoft ponudio beta verziju svog novog operativnog sustava Windows 7, pa smo je odlučili isprobati upravo s novim Windowsima. Naše dojmove o samom operativnom sustavu možete pročitati ovdje. Što se tiče Nine, Windowsi 7 su ispravno prepoznali sve njene dijelove, tako da s tim segmentom nismo imali problema i testiranje je izgledalo gotovo isto kao da smo koristili Windows Vistu.

No, krenimo od vanjskog izgleda Nine koji predstavlja određen odmak od dosadašnje Končareve filozofije. Dizajn rijetko kojeg od prijašnjih Končara nam se svidio, a Nina možda neće oduševiti izgledom, ali je se zasigurno nećete ni sramiti, jer kućište od crnog brušenog metala s malenim natpisom Nina izgleda pristojno. Kvaliteta kućišta i tipkovnice je dobra, sve je čvrsto i kompaktno, a nekome će možda jedino zasmetati pomalo neuobičajen razmještaj priključaka (kojih stvarno ima dovoljno: 4 USB-a, eSATA, Mini IEEE1394a, te S/PDIF, HDMI i DVI izlaz) i optičkog čitača.

Ugrađeni zaslon je, nažalost, glossy varijante. No, sa zadovoljstvom smo primijetili da je odraz vanjskog svijeta u zaslonu prilično slabo uočljiv, tako da je Ninin zaslon možda i optimalan kompromis između za rad ugodnijeg mat zaslona i vizualno atraktivnijeg, ali ponekad napornog glossy zaslona. Razlučivost je također dobro pogođena; s obzirom na to da je riječ o 15,4-inčnom zaslonu, 1.680x1.050 piksela je po našem mišljenju najbolji izbor.

Ono što Ninu čini zanimljivom jest snažna konfiguracija zbog koje se cijena od 9.330 kuna (bez PDV-a) doima prilično povoljnom. Tu je Intelov procesor Core 2 Duo T9400 koji radi na 2.53 GHz, čak 4 GB ugrađene DDR III RAM memorije, tvrdi disk kapaciteta 320 GB (i to ona brža varijanta, koja radi pri 7.200 okretaja u minuti) te Nvidijina grafička kartica 9600M GT.

Sve to Ninu čini sposobnom za sve zadatke koje pred nju stavite, a iako je u posljednje vrijeme trend da prijenosnici koji bi trebali biti zamjena stolnim računalima imaju 17 inčni ili veći zaslon, smatramo da se Nina može također strpati u tu kategoriju, i to bez ogromne mase koja se uz nju obično podrazumijeva.

No, u vezi s masom imamo nekoliko primjedbi; uz 3,2 kilograma, koliko Nina teži, dolazi i poprilična 'cigla' za napajanje koja je definitivno mogla biti manja. No, opći dojam je pozitivan, Nina je dobro pogođeno računalo koje za pristojnu cijenu nudi vrlo dobre performanse i malo je toga što bismo ovoj konfiguraciji oduzeli ili joj dodali.

Osnovne karakteristike:

CPU: Intel® Core 2 Duo T9400
Zaslon: 15.4", 1680x1050 piksela
RAM: 4 GB DDR3 DDR RAM @ 800 MHz
Grafika: NVIDIA GeForce 9600M GT sa 256MB DDRIII RAM memorije
Pohrana: 320 GB (7200rpm) Serial ATA-150 tvrdi disk
Optički pogon: DVD Dual
Masa: 3,2 kilograma
Ustupio: Končar-INEM
Cijena: 9.330 kuna + PDV