SUDARI NA REKORDNOJ ENERGIJI

'Stroj za Veliki prasak' napokon opravdao ime

30.03.2010 u 14:29

Bionic
Reading

Veliki sudarač hadrona (LHC) danas je postigao ono radi čega je sagrađen - sudar protona pri ogromnim razinama energije. Rad LHC-a danas je nakratko bio prekinut, jer su se snopovi čestica izgubili i tako odgodili pokus za nekoliko sati. No energetski snop dostigao je punu snagu oko 12.30, a zabilježeni su i prvi sudari čestica pri energiji od 7 TeV

Problem koji je nakratko zaustavio LHC je okarakteriziran kao rutinski; riječ je bila o električnoj perturbaciji, a ne o kvaru magneta. 'Za sat i pol ubacit ćemo novi snop', rekao je Paul Collier, voditelj odjela za snopove u CERN-u.

Riječ je uistinu bila o rutinskom problemu za LHC, jer je otklonjen, a snop je dostigao punu snagu od 7 TeV (teraelektronvolt). Nedugo zatim zabilježeni su i prvi sudari protona pri ovoj razini energije u povijesti, a uzbuđeni znanstvenici užurbano prikupljaju podatke. Nemojte očekivati da će odmah pronaći Higgsov bozon, no možemo reći da su na dobrom putu.

'Ovo je prekrasan dan za fizičare koji se bave elementarnim česticama. Mnogi su ljudi dugo čekali ovaj trenutak, no sada se njihovo strpljenje isplatilo, rekao je direktor CERN-a Rolf Heuer.

'Ovo je trenutak koji smo čekali, i za koji smo se pripremali,' rekao je glasnogovornik projekta ALICE Jürgen Schukraft. 'Željno iščekujemo rezultate sudara protona, kao i rezultate sudara iona željeza kasnije ove godine. Ti će nam rezultati dati novi uvod u interakciju i evoluciju tvari u samim počecima Svemira'.

Sve događaje vezane uz LHC možete pratiti uživo na ovoj adresi