NOKIA N900

Pametni telefon za entuzijaste

03.12.2009 u 10:39

Bionic
Reading

Nokia se odmakla na trenutak od svog standardnog operativnog sustava za pametne telefone, Symbiana, i predstavila uređaj baziran na platformi Maemo. Zasnovan na Linuxu, Maemo je razvijen za Nokijinu seriju Internet tableta, uređaja koji prvenstveno služe pregledavanju interneta u pokretu

Nokia N900 svakako je zanimljiv uređaj, a ogroman napredak učinjen je u odnosu na prijašnje tablete. Ekran osjetljiv na dodir rezolucije 800 x 480 piksela nudi odličnu sliku te veliku funkcionalnost pri pregledavanju internetskih sadržaja, dok se interakcija s uređajem ostvaruje pomoću ekrana osjetljivog na dodir i pune QWERTY tipkovnice koja se izvlači kliznim mehanizmom. Kvaliteta izrade je odlična - klizni mehanizam je čvrst s pravom dozom otpora, a tipkovnica ima jako dobro pogođenu veličinu tipaka i nudi ugodno tipkanje bez obzira na njene male dimenzije.

Nokijin odabir procesora ARM Cortex takta 600 MHz trebao bi garantirati besprijekorno izvođenje aplikacija koje korisnik može instalirati na uređaj, a 32 GB memorije će pohraniti puno aplikacija i sadržaja. N900 ima i digitalnu kameru rezolucije pet megapiksela i A-GPS prijamnik. Sve je to smješteno u kvalitetno kućište malo većih dimenzija, ali to ne bi trebalo predstavljati problem kupcima koji znaju što kupuju te isto tako znaju za što žrtvuju dimenzije uređaja.

Operativni sustav nudi daleko više od Symbiana, a većinu toga omogućava pomoću ekrana osjetljivog na dodir. Nokia je pokušala u Maemo ubaciti više računalne logike nego telefonske pa se aplikacije mogu zatvoriti ili prebaciti u pozadinu jednostavnim klikom izvan prozora aplikacije. Neki put će se aplikacija nastaviti izvršavati umjesto zatvoriti, ali to nije problem s multitasking mogućnostima ovog uređaja. Barem tako tvrdi Nokia, no mi bismo ipak radije imali tipku za povratak na početni meni ili mali x za zatvaranje u svakoj aplikaciji. Takve nedosljednosti značajno smanjuju praktičnost rukovanja uređajem.

Korisnik će za većinu rada na ekranu osjetljivom na dodir trebati stilus, i to je dio koji nam se nimalo ne sviđa. Zone osjetljive na dodir su u nekim slučajevima tako male da ih je problem pogoditi i stilusom, a vrijeme odziva uređaja na dodir neki put zna biti dugo i zapravo cijeli koncept nam se čini, u doba iPhonea i Androida, pomalo zastarjelim. Podsjeća nas više na vremena računala Palm nego na doba multitoucha i pametnih telefona koji imaju jednu do dvije tipke i odlične ekrane osjetljive na dodir.

Nokia je definitivno napravila iskorak u odnosu na prijašnje modele svojih tableta, ali nam se ne čini da on ide u pravom smjeru. Tržište pametnih telefona zadnjih godinu dana postaje masovno, što znači da najšira publika kupuje takve telefone i želi se koristiti njihovim naprednim svojstvima. Široka publika zahtijeva jednostavnost i lakoću korištenja prije svega, a N900 im to neće pružiti.

SPECIFIKACIJE
Nokia N900
Radne frekvencije: 850/900/1800/1900/UMTS/HSDPA
Tip ekrana: 16M boja
Veličina ekrana: 800 x 480
Memorija: 32 GB + microSD
Dimenzije: 111 x 60 x 18mm
Masa: 181g
Vrijeme razgovora: -
Vrijeme na čekanju: -
Ugrađena kamera: 5 megapiksela
Komunikacija: Bluetooth
Prijenos podataka: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA
Cijena: -
Ustupio: Nokia

www.nokia.com