MOĆNI PAMETNI TELEFON

Nokia N900 - računalo u tijelu mobitela

27.08.2009 u 13:36

Bionic
Reading

Nokia je službeno predstavila novi pametni telefon pod nazivom N900, koji se može pohvaliti uistinu vrhunskim hardverskim specifikacijama

Kada pričamo o novim pametnim telefonima najviše klase, često se nameće fraza 'ima sve'. U slučaju nove Nokije N900, barem što se tiče hardvera, ta je fraza stvarno blizu istini.

Krenimo redom: uređaj pokreće moćni procesor ARM Cortex-A8, a tu je i 1 GB memorije koja je na raspolaganju aplikacijama, te grafička akceleracija OpenGL ES 2.0. Što se tiče prostora za pohranu, tu je nevjerojatnih ugrađenih 32 GB plus dodatnih 16 GB koje možete dobiti ugradnjom microSD memorijske kartice; dakle, kada je riječ o memoriji, N900 je na samom vrhu.

Sam uređaj je vodoravno-kliznog tipa, s punom QWERTY tipkovnicom te zaslonom osjetljivim na dodir WVGA (800×400 piksela) razlučivosti, a tu je i ugrađena kamera razlučivosti 5 megapiksela sa Carl Zeiss optikom.

Ostaje nam još pitanje povezivosti; Nokia N900 ima ugrađenu WiFi te HSDPA vezu, a tu je i A-GPS prijemnik. Kao što rekosmo: nema što nema, a kompletan popis specifikacija možete pogledati ovdje.

Ipak, uza sve hardverske divote, najzanimljivija stvar u vezi ovog uređaja jest softverska platforma Maemo 5. Riječ je o modificiranoj Linux platformi koja bi, prema Nokiji, trebala biti negdje između najnaprednijih mobilnih platformi i punokrvnog Linuxa. O svemu više kada se domognemo tog uređaja koji na tržište stiže u listopadu 2009. godine po cijeni od oko 500 eura.