NA KORAK DO IPHONEA

LG Arena – lijep i sposoban multimedijalac

05.06.2009 u 07:57

Bionic
Reading

Sasvim je izvjesno da je LG svojim mobitelom Arena, oznake KM900, odlučio ciljati na dio tržišta koji drži Appleov iPhone. Nakon što smo je isprobali iz prve ruke, jasno nam je da će LG Arena uspjeti ugrabiti svoj dio tržišnog kolača

Mobitel Arena najjači je adut iz prvog kvartala ove godine kompanije LG, a javnosti ju je pokazala tijekom veljače na kongresu MWC u Barceloni. Jednako tako, ovo je prvi primjerak LG-ja koji koristi novo, unaprijeđeno korisničko sučelje nazvano 3D S-Class.

3D S-Class nudi poboljšanje i osvježenje u ovom segmentu LG-jevih uređaja, a u kombinaciji s u Arenu ugrađenim troinčnim kapacitivnim ekranom nudi definitivno ugodnije korištenje uređaja. Osim samog poboljšanja u radu, 3D S-Class karakteriziraju četiri 'radne površine' uređaja do kojih se dolazi bočnim povlačenjem prsta po ekranu uređaja. Svaka od radnih površina predstavlja određeni dio mogućnosti uređaja, a pojedine od istih moguće je prilagođavati po želji.

Potpuni izbornik sadrži gotovo sve što vam na uređaju ikada može trebati i daje jasno do znanja da su se u LG-ju stvarno odlučili uređaj nakrcati aplikacijama i dodacima. Mobitel sadrži i ugrađeni akcelerometar koji se u pojedinim aplikacijama, poput pregledavanja galerije pohranjene multimedije, ili dijelovima izbornika pokazao kao pun pogodak. Akcelerometar reagira na zakretanje uređaja, no ponekad baš i nije dovoljno brz, no tu ćemo stavku prepisati činjenici da smo isprobavali testni primjerak uređaja.

Ranije spomenuti ekran osjetljiv na dodir dijagonale je tri inča i prekriva gotovo cijelu prednju površinu uređaja. Prikaz na ekranu razlučivosti je 480 puta 800 piksela i stvarno nudi kvalitetni izgled prikazanih kako multimedijskih tako i ostalih sadržaja.

Sam uređaj jednostavnog je i elegantnog dizajna. Prednja strana rezervirana je za ekran osjetljiv na dodir, sekundarnu kameru za video telefoniju te mikrofon i zvučnik; bočne za tipke za pojačavanje, odnosno stišavanje glasnoće, okidač kamere te utor za punjenje uređaja, a gornja za utor za slušalice te tipku za gašenje, odnosno paljenje uređaja.

LG Arena predstavlja izvrstan prenosivi multimedijalni uređaj, omogućujući prilično kvalitetno audio-vizualno iskustvo. Jednako tako, LG navodi da je Arena prvi uređaj na globalnom tržištu koji koristi tehnologiju Dolby Mobile surround zaslužnu za snažan zvuk video zapisa. Ista u potpunosti dolazi do izražaja tek korištenjem slušalica koje se isporučuju uz uređaj.

U Arenu je LG upakirao sasvim dovoljnih osam gigabajta podatkovnog prostora, a korisnicima kojima ni toliko nije dovoljno omogućeno je umetanje dodatne microSD memorijske kartice, čime se podatkovni prostor može znatno povećati

Arenina ugrađena kamera razlučivosti je pet megapiksela s automatskim ili ručnim izoštravanjem i snima prilično zadovoljavajuće fotografije. Zamjerku bismo mogli dati isključivo mehanizmu okidača koji prema našem iskustvu nije u svim slučajevima bio dovoljno osjetljiv. Fotografije te glazbeni i video sadržaji mogu se lako razmjenjivati putem društvenih mreža, zahvaljujući 3G HSDPA 7.2 i Wi-Fi povezivosti. Mobitel također podržava usluge Google Mobile, koje uključuju Google Search, Google Maps, Gmail, YouTube i Google Blogs, a tu je i podrška za A-GPS i geo-tagiranje.

Za kraj, bez ustručavanja navodimo da je ovo najbolji uređaj ove kategorije iz LG-ja koji smo imali priliku isprobati i kompanija je definitivno napravila dobar posao. Ipak, što se na početku spomenute usporedbe s Appleovim iPhoneom tiče, Areni ipak nedostaje još pokoji korak kako bi mu mogla dostojno konkurirati. Sučelje 3D S-Class definitivno je bolje od svih prethodnih, no kad se nakon Areninog dokopate onog na iPhoneu uvidite razlike u kvaliteti, odzivu cjelokupnom dojmu.

Svakako preporučujemo nabavku LG Arene, jer ona značajno pobjeđuje iPhone u jednom ključnom momentu – cijeni.

SPECIFIKACIJE

Mreže: GSM 850/900/1.800/1.900, HSDPA 2100, EDGE
Dimenzije: 105,9 x 55,3 x 12 mm
Težina: 105 grama
Ekran: kapacitivni TFT, 16 M boja, 480 x 800 piksela, 3 inča
Zvuk: Dolby Mobile reprodukcija, 3,5-milimetarski utor za slušalice
Memorija: 8 GB, proširivo microSD karticom
Povezljivost: WiFi, Bluetooth, USB
Kamera: 5 MP, 2.592 х 1.944 piksela, LED bljeskalica
Video: 720×480@30fps, VGA@30fps, QVGA
Radio: FM radijski prijemnik i odašiljač
Multimedija: audio formati MP3/AAC/AAC+/WMA, video formati DivX/XviD/MPEG4
GPS: A-GPS
Baterija: Li-Ion 1.000 mAh, 300 sati na čekanju, 3 sata i 50 minuta razgovora
Cijena: 2.891 kuna
Ustupio: LG Hrvatska