BETA TEST

Isprobali smo Internet Explorer 9 betu

16.09.2010 u 13:57

Bionic
Reading

Što očekujete od novog Internet Explorera? Mi koji smo odrasli na problematičnoj 'šestici' teško se navikavamo na činjenicu da je IE iz inačice u inačicu sve bolji web preglednik. Značajno povećana brzina rada i minimalističko sučelje, zaštitni su znak novog Microsoftova Internet Explorera 9

Microsoft Internet Explorer u raznim inačicama i dalje je dominantan preglednik s nekih 60-ak posto tržišta, međutim taj postotak je u konstantnom padu. Prilično spor IE8 sa svojim prekrcanim sučeljem nije pomogao u održavanju tog postotka. IE8 predstavljen je prije godinu i pol, a već imamo solidno stabilnu betu njegova nasljednika IE9 i razlike su drastične.

Upozoravamo vlasnike 64-bitnih operativnih sustava da će instalacije IE9 na njihovo računalo zahtijevati ponovno pokretanje koje će potrajati nešto dulje, jer se preglednik instalira poput osvježenja za operativni sustav.

Odmah po pokretanju evidentno je minimalističko sučelje preglednika koji u gornjoj traci ima kućicu za upis adrese i prikaz otvorenih tabova. Kućica za adrese ujedno služi i kao kućica za upis pretraživanja. Pristup favoritima i opcijama nalazi se u gornjem desnom uglu preglednika. Izgled preglednika odlično prati sučelje modernih Microsoftovih operativnih sustava (Vista i 7). Donja traka u pregledniku ne postoji, točnije otvara se po potrebi s obzirom na korisnikove akcije na određenoj web lokaciji. Na tom mjestu se nalaze i informacije o preuzimanju datoteka.

Nekako nas je ovaj minimalizam podsjetio na Googleov Chrome. Vjerujemo da će svi preglednici krenuti u tom smjeru, jer se korisnici sve više žale na sporost takvog softvera. Jedino što žele jest brzo i pravilno učitavanje internetskih stranica.

Brzina je druga istaknuta osobina novog preglednika. Otvaranje stranica doista je brzo, a za to je djelomično odgovorna i bolja podrška za računala s više procesora, kao i angažiranje grafičkih akceleratora gdje je to moguće. Otvaranje više prozora, mnoštva tabova i prebacivanje preglednika po zaslonu monitora odvija se super glatko.

Microsoft se u ovoj inačici odlučio na pridržavanje standarda pa je HTML5 podržan izvrsno. Isprobali smo YouTube u HTML5 verziji i funkcionira besprijekorno. Zajedno s Windowsima 7 IE9 omogućava povlačenje ikone web stranice na taskbar čime se izrađuje direktan prečac do te stranice.

Microsoft tvrdi da je značajno povećana sigurnost samog preglednika. U njega su ugrađeni dijelovi Security Essentialsa koji se brinu o identifikaciji stranica s malicioznim skriptama ili softverom. Nažalost, trenutačno ne postoji dodatak koji bi blokirao reklame na stranicama, no budući da je ovo tek beta verzija preglednika, dodatke te web stranice prilagođene njegovim naprednim sposobnostima možemo očekivati u budućnosti. Za sada možemo reći da nam se dopada kamo je krenuo IE te zaključujemo da se u ovom slučaju radi o prilično stabilnoj beti.

Ako se odlučite na instalaciju IE9 bete, preporučujemo vam da posjetite Microsoftovu testnu stranicu na ovoj adresi.