BUDITE OPREZNI

Anonimno surfanje baš i nije tako anonimno

09.08.2010 u 07:46

Bionic
Reading

Svi poznatiji web preglednici sadrže opciju koja omogućuje tzv. anonimno surfanje, bez ostavljanja traga o posjećenim stranicama na računalu na kojem se koristi. Ipak, sudeći prema tvrdnjama stručnjaka, korisnici i u takvim slučajevima ostavljaju svoj virtualni trag

Stručnjaci sa Sveučilišta Stanford sljedećeg tjedna objavit će svoja saznanja o opciji anonimnog surfanja u web preglednicima na konferenciji USENIX. Prema informacijama koje su dosad objavili, anonimno surfanje baš i nije anonimno.

'InPrivate Browsing' u Internet Exploreru, 'Incognito mode' u Googleovom Chromeu te 'Prtivate Browsing' u Firefoxu i Safariju imaju za svrhu samo jednu stvar – korisnicima omogućiti anonimno surfanje. Uključivanjem ove opcije korisnik ne ostavlja trag o posjećenim stranicama, servisima ili sličnim web sadržajima na računalu na kojem je koristi.

Ipak, kako navode na Stanfordu, surfanje ovim načinom baš i nije anonimno, a osnovni problem leži u dodacima i proširenjima za web preglednike. Neki, poput plug-ina koji omogućuje prikaz Flash sadržaja, koriste vlastiti sistem cookieja, koji ignorira postavke preglednika.

Više detalja o tome bit će poznato na nadolazećoj konferenciji USENIX, a dotad možete preuzeti i pročitati preliminarni izvještaj ekipe Sveučilišta Stanford