VEĆ GODINAMA?

Zviždač tvrdi kako Google potkrada izdavače

30.04.2014 u 11:56

Bionic
Reading

Navodni bivši zaposlenik Googlea je na Pastebinu počeo objavljivati prilično ozbiljne navode da je taj pretraživački div krao novac od izdavača putem AdSense usluge. Štoviše, navodno su to zatražili upravo Googleovi menadžeri i navodno sve traje već godinama

Tvrdi da je sve počelo još 2009. godine kada je Google imao značajne gubitke te da je to zahvatilo brojne zaposlenike koji su se bavili AdSense uslugom. 'Glavni razlog je bilo to što su izdavači zarađivali previše novca', navodi zviždač.


'Bilo nam je rečeno da počnemo ukidati račune koji su bili pri kraju perioda isplate. Cilj toga je bio dobiti taj novac koji smo dužni izdavačima i iskoristiti ga natrag u AdSenseu, dok su oglasi već bili prikazani javnosti.'

Na Pastebinu zviždač nije pružio nikakav relevantan dokaz, osim opširnog opisa priče. Google se i službeno oglasio da su optužbe 'potpuna izmišljotina'.

Prošle godine je Google isplatio 9 milijardi dolara za kakvih dva milijuna izdavača diljem svijeta, koji uključuju i Washington Post te New York Times, piše Valleywag. Međutim, do sada je uistinu bilo mnoštvo slučajeva u kojima su Googleove neobične metode ukidanja računa osvanule u javnosti.

Tijekom 2011. se pojavila i zajednička tužba koju je vodio Jason Timmons, sličnih tvrdnji kao ovaj zviždač. Nepoznata osoba tvrdi da se taj slučaj nagodbom uklonio iz javnosti te da su Googleovi šefovi poručili da se pobrine za one koji 'stvaraju probleme' te 'za*ebe sve ostale'.

Više detalja o cijeloj priči je moguće pronaći na linku