život u svemiru

Znanstvenici slute da se ispod površine najbližeg egzoplaneta nalaze vodeni oceani

15.01.2019 u 08:20

Bionic
Reading

Barnardova zvijezda b je od nas udaljena tek šest svjetlosnih godina. Otprilike je 3,2 puta veća od Zemlje i orbitira poput Merkura u našem Sunčevom sustavu.

Ideja da ljudi mogu živjeti na nekom udaljenom planetu kao alternativa životu na Zemlji, uvijek je zvučala kao najobičnija maštarija, idealna za kakav znanstvenofantastični film ili televizijsku emisiju na slabo gledanim kanalima u ponoćnim terminima.

No tehnologija kojom bi se čovječanstvo otisnulo u osvajanje svemirskih prostranstava izuzetno se brzo razvija posljednjih godina pa nam se kolonizacija Marsa više ne čini nemogućom misijom. A tu je i vječno pitanje: jesmo li doista sami u svemiru, ili negdje drugdje ipak ima života nalik našem?

Novootkriveni planet, Barnardova zvijezda b, drugi je nabliži egzoplanet koji orbitira oko najbrže pokretne zvijezde na noćnom nebu Izvor: Društvene mreže / Autor: European Southern Observatory (ESO)

Nova tehnologija omogućila je znanstvenicima da u svemirskim prostranstvima lociraju potencijalne egzoplanete na kojima bi mogli postojati uvjeti za nastanak života. Popis takvih planeta raste iz mjeseca u mjesec, a jedan od najbližih kruži oko Barnardove zvijezde.

Topla voda ispod zaleđene površine

Nova istraživanja takozvane Barnardove zvijezde b sugeriraju da bi toplina nastala geotermalnim procesom mogla zagrijavati džepove vode ispod površine ovog planeta. A to bi, reći će znanstvenici, trebalo biti dovoljno za razvoj života.

Što su točno egzoplaneti i kako ih pronalazimo? Izvor: Screenshot / Autor: NASA

Edward Guinan i Scott Engle sa Sveučilišta Villanova u Pennsylvaniji raspolažu podacima prikupljanima punih 15 godina. Ovi istraživači uvjereni su kako je površina planeta suviše hladna da bi njome tekla voda, no pretpostavljaju kako bi se negdje u utrobi mogli nalaziti pravi podzemni oceani.

Barnardova zvijezda b je od nas udaljena tek šest svjetlosnih godina. Otprilike je 3,2 puta veća od Zemlje i orbitira poput Merkura u našem Sunčevom sustavu.

Evo gdje se u svemiru nalazi Barnardova zvijezda Izvor: Društvene mreže / Autor: European Southern Observatory (ESO)

Znanstenici ubacuju u warp brzinu

Sa svojim ledenim temperaturama koje se spuštaju do minus 170 stupnjeva Celzija, podsjeća na ledom prekriverni Jupiterov mjesec Europu. Na prvi pogled, to je najobičnija zamrznuta pustinja. Ipak, egzoplanet ove veličine, nazvan superzemljom, zanimljiv je zbog geotermalnih aktivnosti koje se odigravaju duboko ispod površine.

Nešto slično postoji i na Zemlji. Ispod Antarktike nalaze se sa stotine ledenih jezera nastalih zagrijavanjem iz Zemljine jezgre. Istraživači su čak pronašli život u ovim ledenim sredinama. Tko kaže da se i u dubinama Barnardove zvijezde b ne bi mogli događati slični procesi?

Većina takvih ideja zasad su tek puke hipoteze, no to nije razlog da znanstvenici ne ubace u WARP brzinu, pokušavajući odgonetnuti ima li života izvan naše Zemlje.