novo otkriće

Znanstvenici potvrdili: Gubitak mirisa i okusa kod zaraženih koronavirusom razlikuje se od onog kod gripe i prehlade

20.08.2020 u 11:52

Bionic
Reading

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja koje su proveli europski stručnjaci, simptomi gubitka osjeta njuha i okusa koje povezujemo sa zarazom koronavirusom različiti su od onih koje povezujemo s prehladom i gripom

Gubitak osjeta mirisa jedan je od poznatijih simptoma Covida-19, pojavljuje se niotkud i ponekad zna biti vrlo izražen. Kada dođe do njega, pacijentima obično ne curi nos - štoviše, obično nemaju nikakvih problema s disanjem. Još jedan simptom je 'pravi' gubitak osjeta okusa, piše BBC News.

Ne radi se o blagom slučaju, piše u najnovijem članku objavljenom u časopisu Rhinology. Oboljeli od koronavirusa doslovno ne mogu razlikovati slatko od gorkog. Uzrok ovome je, pretpostavljaju znanstvenici, utjecaj virusa na živčane stanice vezane uz osjetila njuha i okusa.

Gubitak mirisa i okusa različit je kod pacijenata s koronavirusom

Naravno, kao što je već puno puta spomenuto, glavni simptomi bolesti su visoka temperatura, kontinuirani kašalj i gubitak osjeta okusa ili mirisa. Svatko tko osjeti ove simptome trebao bi se samoizolirati i testirati kako bi saznao ima li virus. Slična pravila vrijede i za članove kućanstva ukoliko žele usporiti širenje virusa.

Voditelj istraživanja Carl Philpott sa sveučilišta East Anglia proveo je testiranje na trideset dobrovoljaca, od kojih je deset imalo koronavirus, drugih deset je bilo prehlađeno, dok su ostali bili zdravi i bez ikakvih simptoma. Rezultati su pokazali da je gubitak mirisa i okusa izraženiji kod oboljelih od koronavirusa. Bilo im je teže prepoznati različite mirise te nisu mogli razlikovati slatko od gorkog.

  • +6
Zagreb: Testiranje na koronavirus ispred Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Profesor Philpott, koji radi za humanitarnu organizaciju Fifth Sense koja pomaže ljudima s poremećajima mirisa i okusa, komentirao je da se 'ovaj gubitak kod koronavirusa zbilja razlikuje od onog prisutnog kod drugih respiratornih virusa'.

'Ovo je vrlo dobra vijest zato što ćemo pomoću prepoznavanja simptoma puno lakše moći razlikovati osobe koje su oboljele od gripe od onih koje su oboljele od Covida-19', dodaje.

Philpott je naglasio da će pacijenti moći testirati svoje osjetilo okusa proizvodima poput kave, češnjaka, naranči, limuna i šećera, ali je također naglasio da su standardna testiranja važna ukoliko netko želi otkriti je li zaražen. Inače, izgubljeni osjeti se vraćaju nekoliko tjedana nakon što osoba preboli koronavirus.

Najnovija otkrića

Andrew Lane, stručnjak za oboljenja sinusa i nosa na sveučilištu Johns Hopkins u SAD-u, sa svojim je timom proučavao uzorke tkiva sa stražnjeg dijela nosa da bi razumjeli kako koronavirus uzrokuje gubitak osjeta mirisa i okusa te je rezultate istraživanja objavio u European Respiratory Journalu.

Laneov tim prepoznao je visoke razine enzima prisutnih samo u području nosa odgovornom za osjet mirisa. Enzim pod imenom ACE-2 navodno je 'ulazna točka' koja koronavirusu dozvoljava ulazak u stanice te započne infekciju. Nos je, podsjećamo, jedno od mjesta koje Sars-CoV-2 koristi za ulazak u tijelo.

'Trenutno vršimo veći broj pokusa kojima ćemo otkriti koristi li virus ove stanice kako bi inficirao tijelo', naglasio je Lane. 'Ako je ACE-2 zbilja ulazna točka, možda ćemo virusu moći odgovoriti korištenjem antiviralnih terapija koje se apliciraju izravno kroz nos', zaključio je.