SLJEDEĆI KORAK - GADGETI?

Znanstvenici otkrili bateriju koja se puni micanjem naših organa

26.01.2014 u 07:57

Bionic
Reading

Tim kineskih i američkih istraživača izumio je minijaturnu bateriju koju je moguće implantirati tako da je puni rad organa. Osim pokretanja pejsmejkera, ovaj dodatak bi mogao pronaći brojne druge primjene

Hoćemo li u budućnosti moći puniti gadgete vlastitim otkucajima srca? Nije nemoguće, jer su istraživači razvili minijaturni piezoelektrični sklop koji iskorištava kretanje organa kako bi stvorio električnu energiju. 'Baterije' su napravljene od posebno izrađenih nano-vrpci koje su omotane u biokompatibilnu plastiku.

Pokusom su ugradili čak dvije baterije na kravlje srce, čime se povećao iznos dobivene elektirčne energije. Znanstvenici se primarno nadaju kako će primjenu ovakvo što pronaći u medicinskoj industriji - a posebno kod različitih elektrostimulatora srca, mišića i sl. 'Demonstrirali smo potpun, fleksibilan i integrirani sustav koji je sposoban stvarati električnu energiju i biti poput baterije od prirodnih kontrakcija organa, na razinama koje bi trebale biti dovoljne za medicinske primjene', navode znanstvenici.

Istraživački rad je moguće pronaći na linku