LOŠ KVARTAL

Zbog slabije prodaje opreme za 5G Nokia će podijeliti do 14 tisuća otkaza

19.10.2023 u 10:34

Bionic
Reading

U finskoj tvrtci očekuju kako će mjerama štednje troškove smanjiti za 800 milijuna do 1,2 milijarde eura do 2026.

Finska telekomunikacijska grupacija Nokia ukinut će do 14 tisuća radnih mjesta, nastojeći smanjiti troškove nakon što je njena prodaja u trećem tromjesečju pala za petinu, uslijed pada potražnje za opremom 5G sljedeće generacije.

Nokia i i njen suparnik Ericsson borili su se s usporavanjem potražnje za 5G opremom u zemljama poput Sjedinjenih Država, pokušavajući nadoknaditi gubitak povećanjem prodaje u Indiji, tržištu niske marže.

Nokia otkazima i drugim mjerama cilja na uštede između 800 milijuna i 1,2 milijarde eura do 2026. godine, kada bi trebala isporučiti dugoročni usporedivi plan operativne marže od najmanje 14 posto.

Očekuje se da će program dovesti do organizacije sa 72 do 77 tisuća zaposlenika, što je pad s današnjih 86 tisuća.

Tijekom iduće godine trebali bi uštedjeti najmanje 400 milijuna eura i daljnjih 300 milijuna eura u 2025.

Kvartalna usporediva neto prodaja pala je na 4,98 milijardi eura sa 6,24 milijarde prošle godine, i ispod 5,67 milijardi eura, koliko su očekivali analitičari.

Nokia će se preseliti u manje korporativno središte kako bi pojačala strateški fokus uz zaštitu potrošnje na istraživanje i razvoj i davanje više operativne autonomije poslovnim jedinicama.

Nokijin glavni izvršni direktor Pekka Lundmark očekuje sezonsko poboljšanje u mrežnim poslovima u četvrtom tromjesečju.

U Ericssonu, koji je također ove godine otpustio tisuće zaposlenika, najavili su kako očekuju da će neizvjesnost koja utječe na njegovo poslovanje trajati i do 2024. godine, piše Reuters.