najrjeđi fenomen

Zbog najveće pomrčine Sunca u 21. stoljeću proglašeno izvanredno stanje

31.03.2024 u 11:50

Bionic
Reading

Kanadska regija Niagara proglasila je izvanredno stanje zbog potpune pomrčine Sunca koja se treba dogoditi 8. travnja

Slapovi Niagare, smješteni na granici SAD-a i Kanade, nalaze se duž puta potpune pomrčine. Bit će to jedno od najboljih mjesta za promatranje rijetkog događaja 8. travnja.

U totalnoj pomrčini, Mjesec potpuno zatamni Sunce. U pripremi za priljev posjetitelja, Jim Bradley, načelnik kanadske regije Niagara, proglasio je stanje izvanredne situacije 'iz opreza' kako bi se pripremio za ovaj događaj.

  • +4
Djelomična pomrčina Sunca Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Njegova odluka o izvanrednom stanju, koja je stupila na snagu u četvrtak, 'jača alate koje regija ima na raspolaganju kako bi zaštitila zdravlje i sigurnost stanovnika i posjetitelja te zaštitila kritičnu infrastrukturu u bilo kojem scenariju koji bi se mogao pojaviti'.

Jim Diodati, gradonačelnik ontarijskog grada Niagara Falls, procijenio je da će tog dana u regiji biti prisutno i do milijun turista, zbog čega će neki događaji biti otkazani, a uvodi se i posebna regulacija prometa.

Više od 30 milijuna ljudi u SAD-u i Kanadi moći će vidjeti totalnu pomrčinu 8. travnja, a iz Europe neće biti vidljiva. NASA je objavila da očekuje najspektakularniju pomrčinu sunca u ovome stoljeću. Tijekom pomrčine, piše The Washington Post, temperatura zraka će pasti, a posljedice će osjetiti i životinje.