DOBRO JE ZNATI

Zbog kvara na laptopu zapalila se kuća: Ako želite to izbjeći, slušajte ove savjete

03.08.2023 u 14:57

Bionic
Reading

U ponedjeljak je u Jastrebarskom izbio strašan požar u kojemu je izgorjela cijela kuća. Uzrok je bio tehnički kvar na laptopu, a požar se iz dnevnog boravka u prizemlju proširio na kuhinju. Gasilo ga je 15 vatrogasaca, a šteta je procijenjena na 15.000 eura. Srećom, nije bilo ozlijeđenih, no takvi događaji, iako su srećom rijetki i uglavnom bez ljudskih žrtava, često iza njih ostaje velika materijalna šteta. U domovima često držimo neispravne uređaje, igramo se 'majstora', a mobitele i laptope cijeli dan držimo na punjaču. Kako se zaštititi od takvih nemilih scenarija?

Tportal je upitao Hrvatsku vatrogascu zajednicu (HVZ) kako građani mogu osigurati svoju opremu, na što posebno trebaju pripaziti te koji su sve uzroci da uopće dođe do zapaljenja.

Upute i upozorenja Hrvatske vatrogasne zajednice građanima:

Potrebno je voditi brigu o sigurnosti rada s električnim uređajima te da oni uvijek budu ispravni. OPREZ UVIJEK i prije svega treba biti na prvom mjestu.

  • Ispravno korištenje je temelj sigurnosti. Treba dobro proučiti upute za korištenje i držati se preporuka proizvođača.
  • Potrebno je obratiti pozornost na stanje opreme prije korištenja. Ako se uoče neke nepravilnosti, uređaj, odnosno opremu treba odnijeti u ovlašteni servis.
  • Samo u nužnim situacijama koristiti produžne kablove, i to samo one koji posjeduju sigurnosni certifikat, svakako ih pregledati prije korištenja te ne koristiti kablove koji ima bilo kakva oštećenja.
  • Najstrože je zabranjeno bilo kakvo improviziranje kako na instalacijama, tako i na uređajima.

'Možemo zasigurno potvrditi da je krivica i na uređajima, ali i na ljudima koji te uređaje nepravilno koriste. Korisnici često koriste neispravne električne uređaje ili ih izlažu prevelikim opterećenjima za koja nisu namijenjeni, primjerice korištenje hobby uređaja i alata u profesionalne svrhe' navode iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Kažu i da ljudi vrlo često koriste neadekvatne punjače, zamjenske koji su jeftiniji, a pritom zanemaruju mogućnost zagrijavanja uređaja, odnosno baterije koja se puni. Nadalje, vrlo često se koriste i neispravni produžni kablovi, tj. kablovi koji nemaju ugrađenu zaštitu od preopterećenja pa uslijed njihovog preopterećenja dolazi do zagrijavanja samog produžnog kabla koji može biti uzročnik nastanka požara.

Ističu iz HVZ-a i da isto tako može doći do iskrenja, odnosno kratkog spoja električnih instalacija koji pak može izazvati požar. Upozoravaju i da se vrlo često na stare električne instalacije premalog presjeka uključuje previše električnih uređaja.

'Kablovi na glačalima, sušilima za kosu vrlo često znaju, uslijed dugogodišnjeg korištenja, biti oštećeni, odnosno oštećena je izolacija te dolazi do iskrenja i mogućnosti kratkog spoja. Nema posebnog pravila oko uređaja; sve je podložno zapaljenju ako je uređaj neispravan.

Možda se mogu istaknuti uređaji s akumulatorskim baterijama koji su sigurno potencijalno više opasni, pogotovo kad je baterija dotrajala (korištenje nakon propisanog roka ili na neispravan način), jako se zagrijava te može prijenosom topline izazvati požar ili se napuhne pa može doći do eksplozije, a samim time i do nastanka požara', upozoravaju iz HVZ-a.

Vezano uz samu učestalost požara kojima je uzrok u elektroničkim uređajima, kažu da je ona posebno velika na uređajima koji se ostavljaju na punjenju, primjerice mobiteli, laptopi i slično.

Savjeti i upute stručnjaka

Potvrdio nam je to i IT stručnjak Damir Šeligo, vlasnik tvrtke Verdon koja se, među ostalim, bavi i servisom elektroničke opreme.

'Zapaljenje prijenosnog računala može nastupiti iz više razloga: pregrijavanje komponenti, električni kvarovi, kao i pregrijavanje baterije koje dovodi do kemijskih reakcija i termičke nestabilnosti baterije. Navedenim razlozima mogu doprinijeti i vanjski uzroci (npr. visoka vanjska temperatura), prolijevanje tekućine po računalu i slično. Kod prijenosnim računala je mnogo komponenti ugrađeno na mali prostor, što otežava njihovo hlađenje.

Pregrijavaju se zbog npr. neispravnih ventilatora, začepljenih otvora koji sprečavaju cirkulaciju zraka (npr. začepljenih iznutra prašinom ili izvana stavljanjem na neku meku površinu, kao što je deka ili jastuk), pregrijavanje nekih čipova (npr. procesora, grafičke kartice) uslijed lošeg prijenosa topline na hladnjake zbog pogoršanja karakteristika termalne paste uslijed starenja', navodi Šeligo.

Upozorava i da električni kvarovi mogu nastupiti uslijed mehaničkih oštećenja (npr. mehaničko oštećenje samog punjača ili konektora, te oštećenje izolacije na kablovima), kao i uslijed kvarova na pojedinim električnim komponentama.

'Baterije koje se danas uglavnom koriste u prijenosnim računalima su litij-ionske. One su osjetljive na velike temperature i iz tog razloga se u njih ugrađuje elektronika koja kontrolira njihovo punjenje i pražnjenje u odnosu na temperaturu u bateriji. U slučaju da se ta elektronika pokvari, da nastane greška u proizvodnji, ili neka greška u ugrađenom materijalu, može doći do termičke nestabilnosti baterije koja brzo dovodi do zapaljenja pa i do eksplozije', upozorava Šeligo.

Osim prijenosnih računala sve je više uređaja koje svakodnevno koristimo, a potencijalni im se može pregrijati i zapaliti baterija, npr. mobilni uređaji, tableti, električni automobili, bicikli i romobili, ručni električni alat (npr. aku-bušilice), robotske kosilice i usisivači.

'Što je veća baterija, to je i veća potencijalna eksplozija ili požar koji takva baterija može uzrokovati. U slučaju da se primijeti da se laptop pregrijava, da ventilatori uopće ne rade, rade velikom brzinom bez prestanka ili počnu proizvoditi neuobičajene zvukove, da su mehanički oštećeni električni kabeli (izolacija), punjač ili konektor punjača; kao i u slučaju do softver na laptopu javi grešku vezanu uz ventilator ili bateriju, najbolje je prijenosno računalo odnijeti u ovlašteni servis.

U slučaju kvara punjača treba nabaviti originalni punjač koji je proizvođač prijenosnog računala namijenio istom. Također ne bi trebalo ostavljati prijenosno računalo bez nadzora na lako zapaljivim površinama kada je u radu ili priključeno na punjač. Ako se postupa prema uputama i preporukama proizvođača, mislim da je rizik zapaljenja prijenosnog računala vrlo mali', zaključuje Šeligo.