BRAND JE U PITANJU

Zašto sve popularniji USB standard nije dovoljno dobar za Microsoft?

17.05.2017 u 09:46

Bionic
Reading

Dok većinu promatrača brine koliko će dugo izdržati tkanina Alcantra na laptopu Surface promiče nam drugo zanimljivo pitanje: zašto novi Microsoftov prijenosnik nema ulaz za USB-C?

Voljeli ga ili ne, USB-C postaje standard na pametnim telefonima i tablet računalima. Vjerojatno nije pitanje hoće li postati dominantnim u tom tržišnom segmentu, već kad će se to dogoditi. Uvodi ga i sve veći broj proizvođača drugih uređaja, poput monitora, prijenosnih baterija....

Čini se samorazumljivim kako će se naći i u novim izdanjima laptopa, zar ne? Iako nije savršen, dovoljno je dobar za inače izbirljivi Apple. No, ne i za Microsoft. Zašto?

'Znamo za njega već dulje vrijeme, odličan je, ali je gnjavaža velikom broju ljudi', rekao je Vergeu glavni direktor Microsoftovog odjela Surface Engineering Pete Kyriacou. Stoga će ovo izdanje Surfacea zadržati rašireniji USB-A, kao i port Surface Connect. 

U Microsoftu žele nastaviti koristiti hardversko rješenje nad kojim imaju potpuni nadzor, smatraju ga pouzdanijim, bolje ga razumiju i manje je zbunjujuće za korisnike. A i donosi im više novca. 

Kyriacou je upozorio na brojne probleme s kabelima koji dolaze uz USB-C. 'Izgledaju identično, ali mogućnosti su im sve češće radikalno različite. Neki brže pune, neki sporije. Neki podržavaju Thunderbolt, neki ne', naveo je.

Poseban problem su kabeli s preslabim kapacitetom za punjenje baterije ugrađene u Surface. 'Kad ne uspiju napuniti Surface neće kriviti punjač, već Microsoft. Brand je u pitanju', uvjeren je Kyriacou.

Apple je zasad najveći proizvođač laptopa koji je u potpunosti prešao na USB-C. Na njegovim modelima MacBook Pro različiti ulazi za USB-C imaju različite mogućnosti i kapacitete. 

Umjesto podučavanja korisnika o tome kako USB-C funkcionira, što bi ubrzalo opće prihvaćanje novog standarda, u Microsoftu su odlučili zasad igrati na sigurno i ignorirati problem. 

Više: Verge