OTKRILO SE

Zašto je Google platio Appleu milijardu dolara?

22.01.2016 u 14:50

Bionic
Reading

Otkriće navodnog dogovora o podjeli prihoda između dva velika suparnika pokazuje koliko je Googleu važno da se njegova tražilica nađe ispred što više korisnika mobilnih uređaja

Google je navodno 2014. godine platio milijardu dolara kako bi zadržao svoju tražilicu našla na uređajima s operativnim sustavom iOS. Taj su podatak iščeprkali u Bloombergu češljajući po sudskim transkriptima dugotrajne parnice kojom Oracle traži zadovoljštinu od Googlea.

Isplata je bila dijelom sporazuma dvije tvrtke kojim je Apple dobio pravo na udio prihoda koje Google ostvaruje putem njihovih uređaja. Iako je Google tvorac Androida, operativnog sustava koji pogoni većinu svjetskih pametnih telefona, čini se kako mu nije nimalo svejedno koriste li njegovu tražilicu i vlasnici Appleovih uređaja.

Android i iOS u drugom su tromjesječju prošle godine pokrivali gotovo 96 posto svjetskog tržišta mobilnih operativnih sustava, prema podacima IDC-a. Appleov OS drži 13,9 posto, Googleov 82,8 posto.


Nakon što je otkriveno kako je jedan svjedok za Google rekao tijekom predparničnog ispitivanja kako je udio u jednom trenutku iznosio 34 posto, Googleov odvjetnik Robert Van Nest odmah je uložio prigovor i pokušao ukloniti tu izjavu iz sudskog zapisnika.

Okružni sudac William Alsup odbio je taj zahtjev, pa su i Google i Apple podnijeli zahtjev da se transkript zapečati i redigira. Nedugo potom nestao je iz elektroničke pohrane.

Više:Bloomberg