HAKERI U AKCIJI

Zapadni mediji na udaru sirijske elektroničke vojske

30.04.2013 u 13:04

Bionic
Reading

Guardian je posljednji u nizu zapadnih medija čiji su se profili na Twitteru našli na udaru sirijske elektroničke vojske na Asadovoj strani

Sirijski hakeri, koji tvrde da su dio sirijske elektroničke vojske na Asadovoj strani, izveli su niz napada na profile zapadnih medija na Twitteru.

Posljednji u nizu na udaru se našao britanski Guardian. On se tako pridružio BBC-ju, France 24 TV-u, Al Jazeeri, ali i National Public Radiju iz SAD-a.

Sirijski hakeri prošlog tjedna hakirali su i profil Associated Pressa te ostavili poruku da je došlo do dvije eksplozije u Bijeloj kući i da je Obama ranjen.

Iako je Bijela kuća odmah demantirala tu objavu, u samo nekoliko minuta lažna informacija srušila je vrijednost burzovnog indeksa Dow Jones.

Stručnjaci za internetsku sigurnost ističu da je cilj tih sirijskih hakerskih napada stvoriti paniku i osramotiti medij koji napadaju.

'Glavni im je cilj stvoriti publicitet', komentirao je jedan analitičar za Guardian.

Prema nekim informacijama, sirijske hakere financira Asadov rođak Rami Makhlouf. Navodno dobivaju između 500 i 1000 dolara (2900 i 5800 kuna) za svaki uspješan napad.

Iz Guardiana su poručili da je princip pomoću kojeg su sirijski hakeri ušli u njihove račune 'klasičan'. Uspjeli su prevariti nekog od Guardianovih zaposlenih i od njega ili nje dobiti informacije koje su im pomogle ući u Guardianove profile na Twitteru.

Kako bi spriječio bilo kakvu pomutnju, Guardian je privremeno ugasio svoje napadnute profile i istražuje kako je došlo do napada.