NOVA OTKRIĆA

Zanima vas što vam vaša mačka poručuje? AI bi to uskoro mogao prevesti

07.11.2023 u 11:08

Bionic
Reading

Ako vas neočekivano mijaukanje, neobična poza ili neuobičajeno trzanje ostavi u nedoumici i pitate se što vam vaša mačka pokušava reći, umjetna inteligencija (AI) uskoro će to moći prevesti

Znanstvenici se okreću novoj tehnologiji kako bi otkrili značenja iza vokalnih i fizičkih znakova životinja. 'Mogli bismo upotrijebiti AI da nam otkrije što nam životinje pokušavaju reći', rekao je Daniel Mills, profesor veterinarske bihevioralne medicine na Sveučilištu Lincoln.

Prethodni rad, uključujući Millsov, pokazao je da mačke imaju različite izraze lica u interakciji s ljudima. Nedavno su pak istraživači otkrili da ti kućni ljubimci imaju čak 276 izraza lica kada komuniciraju s drugim mačkama, prenosi The Guardian.

Utvrdili su da pomiču uši i brkove jedna prema drugoj ako je interakcija prijateljska. U neprijateljskim interakcijama često suze zjenice, spuste uši i odmiču se.

Mills je rekao da je najnovije istraživanje ukazalo na složenost mačjih facijalnih manevara, dodajući da bi nova tehnologija mogla pomoći shvaćanju što one znače. 'Kao što ovaj dokument sugerira, postoji mnogo veće bogatstvo mačjih izraza nego što smo ih svjesni, a ono u čemu je umjetna inteligencija dobra jest klasificiranje slika', ustvrdio je.

Jedan pristup, rekao je Mills, bio je naučiti umjetnu inteligenciju da identificira specifične značajke kao što je položaj uha, za koji se već zna da je važan za određene emocije. Moderniji pristup je omogućiti umjetnoj inteligenciji da smisli vlastita pravila za klasifikaciju. Iako to donosi svoje izazove, Mills je rekao da bi također moglo ponuditi nove uvide.

On i kolege već pokušavaju upotrijebiti umjetnu inteligenciju kako bi pokušali odrediti određena emocionalna stanja iz izraza lica mačaka, pasa i konja.

Osim što nudi nove načine da razumijemo što naši ljubimci pokušavaju komunicirati, Mills je primijetio da bi se umjetna inteligencija mogla koristiti za dobrobit životinja, naprimjer za pregled krava pomoću znakova boli na njihovim licima dok dolaze na mužnju. 'Zapravo, može se svakodnevno provjeravati koliko su sretne', rekao je.

Među onima koji razmatraju takve aplikacije je dr. Elodie Briefer, izvanredna profesorica ekologije i evolucije na Sveučilištu u Kopenhagenu. Njezino je istraživanje pokazalo da se umjetna inteligencija može uvježbati da klasificira glasove svinja kako bi razlikovala one koje su sretne od onih koje nisu. Ideja je, rekla je Briefer, bila da se takvi alati mogu koristiti na farmama za praćenje dobrobiti životinja i toga kako se one osjećaju.

  • +28
Mačke Izvor: Profimedia / Autor: Olegs Petuhovs / Alamy / Alamy / Profimedia

Briefer je dodala da se njezin tim nada da će u budućem radu spojiti takve nalaze s analizom držanja i izraza lica svinja, temeljenom na umjetnoj inteligenciji. 'Možete dobiti puno više informacija ako koristite AI na vokalizacijama i videozapisima za proučavanje izraza lica i pokreta tijela', rekla je.

Postoje šire implikacije korištenja umjetne inteligencije za razumijevanje komunikacije sa životinjama, uključujući pomoć u očuvanju njihove dobrobiti. Mills je rekao da bi tehnologija također mogla pružiti uvid u temeljniju biologiju i psihologiju, uključujući razumijevanje podrijetla nekih ljudskih osobina.

Briefer se složila. Među ostalim radom, njezin tim koristi umjetnu inteligenciju za klasificiranje vokalizacija kod životinja kao što su zebre, bijeli nosorozi i papagaji, kako bi istražili kako komuniciraju. Također je rekla da istraživači koriste AI da bi istražili kako se 'zov' i 'pozivi' životinja kombiniraju u neku vrstu rudimentarne sintakse za prenošenje informacija.

'To bi nam moglo pomoći da saznamo kako smo došli do tako velikih jezičnih sposobnosti u usporedbi s našim najbližim rođacima', rekla je.

No, kao što su istraživači nedavno primijetili, moglo bi biti i potencijalnih zamki - i to ne samo zbog toga što bi istraživači trebali pokušati komunicirati sa životinjama na njihovom (vlastitom) 'jeziku' prije nego što se takvi signali u potpunosti razumiju. 'Hitno se moramo dogovoriti o etičkim standardima za ovu vrstu rada kako bismo spriječili nenamjernu štetu ili zlouporabu', ustvrdili su znanstvenici.