TEMATSKI PARK ZEZ

Zagreb postaje središte znanstveno-zabavnog turizma

10.12.2012 u 15:39

Bionic
Reading

Nedavno, prilikom posjeta tehničkom muzeju u Beču, dok smo gledali kako pero i željezna kuglica u vakuumu padaju istom i okretali ručku da vidimo djelovanje kutnog momenta istog onog kojim baletani skupljanjem ruku ubrzavaju svoje okretanje u piruetama, prijatelj i ja pitali smo se zašto Zagreb ne bi neki od svojih praznih velesajamskih paviljona pretvorio u nešto tako pametno – neki zabavan, interaktivan, edukativan muzej koji bi privlačio kako djecu tako i odrasle, kako domaće tako i strane posjetitelje

Za sve to i ne bi trebao neki golemi novac jer nisu potrebni skupi rijetki izlošci poput dinosaurovih i mamutovih kostura, egipatskih mumija i Picassovih slika ili golemih Kruppovih visokih peći i kraljičinih željezničkih vagona – sve ono što Hrvatska nije stvorila, nije imala priliku pokrasti kao kolonijalna sila niti si može priuštiti kupiti.

Samo nekoliko tjedana kasnije saznao sam da nemam pravo na ekskluzivu, odnosno da ima ljudi koji su nas dobrano preduhitrili. Naime, tim nazvan 5/Group ovih je dana objavio da planira Talijanski paviljon preurediti u tzv. Znanstveni edukativno zabavni centar (ZEZ). Kao što sami autori ideje ističu na svojoj Facebook stranici, ZEZ će biti mjesto u kojem će se svima, od 4 do 94 godine, a osobito djeci i mladima, posebnim sadržajem - interaktivnim eksponatima, kreativnim radionicama i sl., približiti znanost na vrlo praktičan i zabavan način. Ključna misija centra bit će da pokaže da je znanost zabavna ali i proširiti glas o važnosti znanosti za napredak društva i generacija koje dolaze.

Prema Večernjakovim informacijama ZEZ će biti jedini takav centar u krugu od 800 km, trebao bi godišnje privući više od 350.000 posjetitelja, stajat će oko 200 milijuna kuna, a već je prijavljen za financiranje iz europskih fondova. Ako je suditi prema sličnom projektu u Varšavi koji se naziva Kopernikovim centrom, koji je prije otvorenja planirao oko 300 tisuća posjeta godišnje, da bi nakon dvije godine zabilježio čak dva milijuna posjetitelja, ZEZ-u se smiješi dobra budućnost.

Ideja je začeta i predstavljena kao koncept još 2008. no tada nije naišla na plodno tlo. Danas već ima podršku više ministarstava – turizma, znanosti i regionalnog razvoja. Među ostalim, ZEZ bi trebao promovirati i naše znanstvenike od Franje Hanamana koji je patentirao prvu masovno prihvatljivu električnu žarulju, preko Tesle i njegovih brojnih izuma, do suvremenih istraživača DNA kojima bi dizajnom trebala biti posvećena ulazna vrata na istočnoj strani. Bit će tu naravno i mjesta za kultni lik Zagrebačke škole crtanog filma profesora Baltazara i njegove poklonike - djecu. Prostirat će se na oko 25.000 četvornih metara, a ulaznica bi trebala biti pristupačna – oko 35 kuna. Naravno, zaposlio bi i 50 do 100 novih ljudi.

Ovakav tematski park svakako bi bio velika obrazovna i turistička vrijednost pa projekt zaslužuje svu moguću podršku.