troznamenkasta zagonetka

Zagonetka koja je zbunila internet: Pokušajte otključati lokot koristeći ispravan kôd

10.04.2020 u 09:47

Bionic
Reading

S vremena na vrijeme, na društvenim mrežama pojave se zagonetke koje znaju riješiti 'samo genijalci' ili 'jedan posto ljudi'. Posljednjih dana još jedna takva logička zagonetka proširila se na platformama poput Facebooka i Twittera i raznih WhatsApp grupa

Dakle, da vidimo u čemu je problem... imamo lokot koji se otključava s troznamenkastim kôdom. Možete li ga otkriti prateći sljedeće savjete?

682: Jedna brojka je točna i nalazi se na pravom mjestu.

614: Jedna brojka je točna, ali na pogrešnom mjestu.

206: Dvije brojke su točne, ali obje su na pogrešnom mjestu.

738: Sve su brojke pogrešne.

380: Jedna brojka je točna, ali na pogrešnom mjestu.

Prvo pokušajte sami, a kad budete spremni, nastavite čitati do rješenja.

Bez obzira jeste li uspjeli riješiti zagonetku ili niste, prvo razložimo osnove:

738 (Sve su brojke pogrešne)

Započinjemo s ovim tragom jer ćemo iz računice izbaciti brojeve 7, 3 i 8. To nam daje neke temelje i usmjerava nas do sljedećeg traga u kojem su prisutne brojke 3 i 8.

380 (Jedna brojka je točna, ali na pogrešnom mjestu)

Iz prethodnog traga znamo da su 3 i 8 pogrešni, što nam ostavlja brojku 0. No trag nam govori da je na krivom mjestu, što znači da 0 može biti ili na prvom ili drugom mjestu.

206 (Dvije brojke su točne, ali obje su na pogrešnom mjestu)

Već znamo da je 0 ispravna brojka, što znači da je druga točna brojka 2 ili 6. Budući da ovaj trag kaže da su dvije prave znamenke na pogrešnom mjestu, sada znamo da je sredina pogrešno mjesto za 0.

Štoviše, znamo da se 0 ne može staviti ni na treće mjesto. To nam daje prvi konačni odgovor i sad možemo reći da je 0 postavljena na pravo mjesto.

682 (Jedna brojka je točna i nalazi se na pravom mjestu)

Ovaj trag pokazuje nam je li 6 dobra brojka ili nije. A kako brojka 6 ne može biti na prvoj poziciji, jer se na njoj nalazi 0, to znači da je na pravom mjestu brojka 2.

614 (Jedna brojka je točna, ali na pogrešnom mjestu)

Sad vas niše ništa ne može zaustaviti. Već znamo da 6 nije dobra brojka pa pažnju usmjeravamo brojkama 1 i 4. Brojka 4 se nalazi na mjestu 2. što znači da je postavljena krivo. No, istovremeno, to je jedina točna brojka pa ju smještamo na ispravnu poziciju.

Dakle, traženi kôd je...

0 4 2

Eto, čestitamo, postali ste uspješan razbijač kôda.