NOVA GENERACIJA UREĐAJA

Za pet godina će se ekrani na mobitelima moći sami popravljati?

12.10.2023 u 09:56

Bionic
Reading

CSS Insight je nedavno objavio tehnološka predviđanja za 2024. i daljnju budućnost, te spomenuo da će tehnološki giganti proizvoditi pametne telefone s ekranima koji bi se mogli sami popravljati

Pametni telefoni sa zaslonima koji se sami popravljaju u dućane bi mogli doći prije 2028., kažu analitičari iz kompanije CSS Insight.

Kompanija je u sklopu pregleda tehnoloških predviđanja za 2024. i kasnije navela kako smatra da će proizvođači pametnih telefona proizvoditi uređaje sa zaslonima koji se 'sami zacjeljuju'. Takvi bi modeli na tržište trebali stići kroz idućih pet godina, a način na koji bi to moglo funkcionirati je ugradnja 'nano premaza' na površinu zaslona koji, ako se izgrebe, stvara novi materijal koji reagira kada je izložen zraku i tako popunjava nesavršenosti.

'Ovo nije u području znanstvene fantastike, već nešto što se može izvesti. Vjerujemo da je najveći izazov u ovome ispravno postaviti očekivanja', kažu iz kompanije.

LG, južnokorejski gigant potrošačke elektronike reklamirao je tehnologiju samoiscjeljivanja u svojim pametnim telefonima još 2013. Tvrtka je izdala pametni telefon pod nazivom G Flex koji je imao okomito zakrivljeni zaslon i 'samoozdravljujući' premaz na poleđini.

Analitičari CSS Insigta naglašavaju da ovdje nije riječ o potpuno razbijenim zaslonima, već onima koji mogu popravljati male ogrebotine. U 2017. Motorola je podnijela patent za zaslon izrađen od 'polimera koji pamte oblik', a koji se sam popravlja kada pukne. Ideja je da, kada se toplina primijeni na materijal, on zacjeljuje preko pukotina.

U međuvremenu, Apple je također osigurao patent za sklopivi iPhone s poklopcem zaslona koji bi se sam popravio kada bi se oštetio. Međutim, tehnologija o kojoj je ovdje riječ tek se treba razviti.

Stvar je što, piše CNBC, tvrtke zahtijevaju mnogo ulaganja u istraživanje i razvoj kako bi mogle prepoznati nove inovacije na zaslonima pametnih telefona. Novac je također potreban za reklamiranje i prodaju telefona u velikim količinama - i osiguravanje da potrošači budu pravilno informirani o tome koja se razina oštećenja na telefonima može popraviti bez ikakve ručne intervencije.

Samsung je prilično napredovao na putu prema komercijalnim pametnim telefonima s naprednijim zaslonima, zahvaljujući sklopivim telefonima Galaxy Z Fold 5 i Z Flip 5 koji se tijekom svog vijeka trajanja mogu sklopiti stotine tisuća puta.

Apple preuzima kontrolu nad tržištem polovnih uređaja

CCS Insight također je predvidio da će Apple nastojati steći izravniju kontrolu nad tržištem rabljenih pametnih telefona kako bi izbjegao rastuću popularnost rabljenih uređaja koji smanjuju prodaju novih iPhonea. Apple bi to mogao učiniti poticanjem kupaca da izravno s tvrtkom trguju svojim rabljenim telefonima, umjesto da se oslanjaju na tržišta trećih strana.

Apple bi se također mogao početi fokusirati na 'provjereni' sustav za ocjenjivanje obnovljenih iPhonea kako bi potaknuo kvalitetne rabljene uređaje, pišu iz CCS Insighta - pojačavajući pomak u tehnološkoj industriji prema većem postotku proizvoda koji se mogu popraviti i preprodati ne bi li se izbjegao elektronički otpad.

CCS Insight procjenjuje da iPhone čini oko 80 posto organiziranog sekundarnog tržišta pametnih telefona.