TEHNO SAVJETI

YouTube traži od vas uklanjanje alata za blokiranje oglasa? Evo što poduzeti

30.10.2023 u 09:06

Bionic
Reading

Popularni servis za internetski video mogao bi nas početi prisiljavati na gašenje alata zahvaljujući kojem ga gledamo bez oglasa. Nažalost, opcije koje su nam na raspolaganju su prilično ograničene

Gledanje videa na YouTubeu bez oglasa prilično je dobro iskustvo. Ali, u popularnoj platformi za internetski video nisu sretni s time jer žive od oglašavanja.

Odnedavno su počeli pojedinim korisnicima alata za blokiranje oglasa prikazivati skočni prozor u kojem predlažu isključivanje tog alata ili pretplatu na servis YouTube Premium.

Zasad je taj pristup ograničen na manji broj korisnika. YouTube svakako nije prva platforma koja se odlučila na takav potez, ali dosad su ga izbjegavali koristiti.

Što učiniti kad se pojavi skočni prozor s upozorenjem protiv blokiranja oglasa na YouTubeu?

Nadamo se kako će taj prozor biti i ostati privremene prirode, s jasnom oznakom X pomoću koje će ga biti moguće zatvoriti. Ali, može se dogoditi da će to upozorenje s vremenom u potpunosti onemogućiti gledanje YouTubea.

Najjednostavnije rješenje ujedno je i ono koje će se najmanje svidjeti onima koji ga koriste: isključite alat za blokiranje oglasa. To rješenje nije idealno jer ti alati ne samo što nas štite od dosadnih oglasa, već mogu biti i brana protiv oglasa sa zlonamjernim sadržajem.

Ali, nije nemoguće kako će YouTube sve agresivnije inzistirati na uklanjanju alata za blokiranje oglasa, čak i kad su ugrađeni u web preglednike poput Microsoftovog Edgea ili Bravea. Mogućnosti koje su vam na raspolaganju ograničene su. Ali, to ne znači kako trebate u potpunosti odustati.

Možete, primjerice, dodati YouTube na popis web odredišta na kojima će se alat za blokiranje oglasa automatski isključiti. Tako će alat nastaviti blokirati oglase drugdje, ne i na YouTubeu. Ovu opciju ćete naći u postavkama ili će biti ponuđena kao prečica.

Druga mogućnost je plaćanje servisa YouTube Premium, što košta 13,99 američkih dolara mjesečno. Također možete pokušati zaobići problem s blokiranjem oglasa koji se temelji na pregledniku korištenjem namjenskih aplikacija za YouTube.

Ako ste u Appleovom ekosustavu, proširenje za YouTube Vinegar blokira oglase na operativnim sustavima iOS, iPadOS i macOS, a nudi i značajke poput reprodukcije u pozadini.

Na operativnom sustavu Androidu možete birati između mnoštva opcija, uključujući NewTube, SkyTube i LibreTube, kao i SmartTube za Android TV.

Ako želite nastaviti koristiti svoj program za blokiranje oglasa temeljen na pregledniku, u neke od njih možete dodati posebne skripte ili instalirati softver koji će se obračunati sa skočnim prozorima za preglednike kao što su Chrome, Edge i Safari, piše Life Hacker.