BMW GLAVU ČUVA

X5 Security Plus je blindirana tvrđava na kotačima

19.08.2014 u 14:48

Bionic
Reading

Davno je Sun Tzu rekao da prijatelje treba držati blizu, a neprijatelje još bliže. S novim X5 Security Plusom ovo je sad jednostavnije nego ikad prije - prijatelje smjestite u udobna kožnata sjedala blindiranog SUV-a, a neprijatelje ostavite s vanjske strane mecima neprobojnih vrata

Nova tvrđava iz Münchena zadovoljava sigurnosne standarde nivoa VR6 što znači da je stepenicu niže u odnosu na blindiranu seriju 7 koja se hvali certifikatom VR7. Drugim riječima X5 Security Plus otporan je na sve vrste ručnog automatskog i poluautomatskog vatrenog oružja poput, primjerice, jurišne puške AK-47 poznatije kao Kalašnjikov, no ne i na eksplozivne naprave.

Zbog znatno veće mase automobila, Nijemci su doradili šasiju i kočnice, te rekalibrirali elektronske sigurnosne sustave. Blindirani X5 nudit će se isključivo u izvedbi s turbopunjenim V8 od 450 KS.

U ponudi će biti i manje sigurna verzija X5 Security koja će nuditi sigurnost razine VR4. Ovaj BMW bi trebao biti otporan na standardno ulično oružje, navodi se u medijskom izvješću, poput oštrih i tupih predmeta, te pištolja kalibra do .44 Magnum, uključujući .357 Magnum i 9 mm Luger.

Oba automobila službeno će predstavljanje imati na autosalonu u Moskvi idući tjedan.