WINDOWS DEFENDER

Windows 10 računala sada štite i od cybernapada

04.03.2016 u 07:09

Bionic
Reading

Već godinama se osnovna razina zaštite za Windows računala protiv malicioznog koda oslanja na integrirani alat Windows Defender, a iako sami alat biva sve boljim i boljim, globalne prijetnje i organizirani cybernapadi na poduzeća i organizacije predstavljaju potpuno drugu sferu problema. Ipak, Microsoft navodi kako i za to ima rješenje

Rješenje se zove Windows Defender Advanced Threat Protection, a posrijedi je opcionalna usluga za Windows 10 enterprise korisnike. Za razliku od uobičajenog rješenja, ova usluga označava sami početak kakvog cybernapada prije nego situacija bude van kontrole. Na pojedinačnim računalima servis pretražuje moguće pokušaje pristupa kritičnim datotekama sustava, a nakon detekcije odmah će uzbuniti IT odjel. Stručnjaci pak neće morati učitavati kilometarske logove da bi analizirali situaciju jer će sustav sve ponuditi na pladnju.

Tim će se mreža moći osposobiti u mnogo kraćem roku nego je do sada to bio slučaj. Za mnogo cybernapada u proteklim godinama poduzeća su otkrila tek mjesecima nakon što su oni počeli, što je uistinu kritičan problem. Cybernapadi i cyberterorizam koštaju milijune dolara i uspješno mogu onemogućiti rad- i više od toga - ugroziti korisnike usluga tih organizacija i poduzeća.

Microsoft navodi kako u ovom trenutku testiraju servis s odabranim partnerima, a do kraja godine bi se trebao raširiti posvuda. Više o svemu je moguće saznati u službenom filmiću: