GOOGLE ZEITGEIST 2012.

Whitney i Sandy dominirali su internetom

12.12.2012 u 20:47

Bionic
Reading

Što smo tijekom proteklih dvanaest mjeseci najviše tražili na internetu uz pomoć (još uvijek) najjače svjetske tražilice?

Google je objavio Zeitgeist 2012, izvještaj o tome kako je godina na izmaku izgledala gledana kroz oči tražilice.

Čak 142 trilijuna događaja, fotografija, trendova, pjesama, filmova, gadgeta i tko zna čega još sve ne privuklo je našu pozornost i znatiželju tijekom ove godine, što nas je potaklo na 1,2 bilijuna pretraživanja. U Googleu su izdvojili po deset najtraženijih u ukupno 11 kategorija.

Samo je jedna osoba zauzela prvo mjesto u tri kategorije. Bila je to Whitney Houston, čija je smrt privukla ogromnu pozornost internautske javnosti, pa se našla na čelu kategorija 'Pretraživanje', 'Osoba' i 'Glazbenici'.

Što se kategorije 'Pretraživanje' tiče, drugo mjesto zauzeo je pojam 'Gangnam Style', a treće 'Hurricane Sandy'. Ni jedno ni drugo nije iznenađenje.

Video za Psyjev bizarni pjesmuljak postao je tijekom ove godine najgledaniji ikad, potaknuvši nebrojene imitacije, parodije i fenomenološke članke.


Uragan Sandy je pogodio New York i okolicu, jedan od najgušće naseljenih dijelova svijeta, što je generiralo ogroman medijski interes, ali i stvorilo priliku za zvjezdani trenutak društvenih mreža, koje su poslužile kao platforma za razmjenu nužnih i korisnih informacija.

Među prvih deset pretraživanja još su iPad 3, Diablo 3, Kate Middleton, Olimpijske igre, Amanda Todd, Michael Clarke Duncan (glumac kojeg ćemo pamtiti po ulozi u 'Zelenoj milji') i BBB12.

U kategoriji 'Osobe' na drugom mjestu je Kate Middleton (zanimljivo, njenog supruga nema ni u tragovima), a na trećem Amanda Todd, tinejdžerica koja je internetsku slavu stekla posthumno, videom u kojem progovara o zlostavljanju kojem je bila izložena.

Među prvih deset su i Michael Clarke Duncan, tinejdžerski bend One Direction, Felix Baumgartner, košarkaš Jeremy Lin, Morgan Freeman, afrički ratni vođa Joseph Kony i Donna Summer

Kad su događaji u pitanju, najviše pretraga bilo je vezano uz uragan Sandy. Slijede Kate Middleton (tražilo se njene fotografije), Olimpijske igre, SOPA, Costa Concordia, debata tijekom predsjedničkih izbora u SAD-u, skok iz stratosfere, seksualni skandal u Državnom sveučilištu Penn, ubojstvo Trayvona Martina i ruske pankerice Pussy Riots.

Izdvojit ćemo još i pregled potrošačke elektronike. Prvo mjesto zauzeo je iPad 3, no među prvih deset još su dva Appleova proizvoda - iPad Mini (treći) i iPad 4 (sedmi).

Na drugom mjestu je Samsungov Galaxy S3, a na popisu najtraženijih je još jedan proizvod južnokorejske tvrtke - Galaxy Note 2 (peti).

Preostala mjesta popunili su Googleov Nexus 7, Play Station, Microsoftov Surface, Amazonov Kindle Fire i Nokijina Lumia 920.

Zeitgeist ove godine nudi i interaktivnu mapu svijeta, pomoću koje možete pregledati najznačajnije događaje prema mjestu i vremenu odigravanja.

Možete i pregledati popise najtraženijih tema u 55 država diljem svijeta. Na žalost, nema Hrvatske, niti jedne zemlje koje su nekad činile Jugoslaviju.

Što se još tražilo? Pogledajte najzanimljivije kategorije:

Slike

One Direction
Selena Gomez
iPhone 5
Megan Fox
Rihanna
Justin Bieber
Harry Styles
Minecraft
Nicki Minaj
Katy Perry

Sportaši

Jeremy Lin
Michael Phelps
Peyton Manning
McKayla Maroney
Junior Seau
Sarah Burke
Tom Daley
Lance Armstrong
Mario Balotelli
Ryan Lochte

Glazbenici

Whitney Houston
Michael Clarke Duncan
One Direction
Donna Summer
Lana Del Ray
Carolina Dieckmann
Dirk Bach
Carly Rae Jepsen
Michel Telo
LMFAO

Filmovi

The Hunger Games
Skyfall
Prometheus
The Avengers
Magic Mike
John Carter
Ek Tha Tiger
Paranormal Activity 4
Taken 2
Dark Shadows

TV emisije

BBB12
Avenida Brasil
Here Comes Honey Boo Boo
The Voice
American Idol
Game of Thrones
Homeland
Revenge
Cheias de Charme
Carrossel

Izrazi s oznakom # na usluzi Google+

#SOPA
#Awesome
#Sandy
#IO12
#Curiosity
#Olympics
#SXSW
#Debate
#BlastFromThePast
#Eastwooding

Sve popise potražite na stranici Google Zeitgeist 2012.

U Googleu su i ove godine priredili prigodni video u kojem se osvrću na proteklu godinu. Pa, pogledajte ga: