NISU SVI PIRATI

Vratite mi moje fajlove s Megauploada

10.11.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Ovime se otvara važno pitanje što se zaista događa s fajlovima za koje nikada nije postojala sumnja da se radi o piratskom sadržaju, a koje korisnici čuvaju 'u oblacima' na raznim stranicama po internetu

Kyle Goodwin prvi je Amerikanac koji je tužio državu zbog nezakonite zapljene njegovih videosnimki koje je pohranio na Megauploadu koji su vlasti zatvorile zbog držanja piratskog sadržaja.

Naime, nakon što su vlasti zatvorile stranicu, zaplijenjena je i kompletna arhiva koja se nalazila na njoj, uključujući i dokumente (filove) korisnika kojima je Megaupload služio kao arhiva 'u oblacima'.

Među njima je i Kyle Goodwin, vlasnik jednog sportskog portala u Ohiju koji je na Megauploadu držao razne videe sportskih natjecanja sveučilišta u Ohiju, intervjue i razne druge novinarske materijale.

Goodwin je prije nekoliko godina na Megauploadu uplatio premium account i time je na stranici dobio prostor za pohranjivanje svojih materijala.

Međutim, kada je Megaupload dobio zabranu rada, FBI je zaplijenio sve što se na sajtu nalazilo, uključujući i Goodwinovu arhivu.

Goodwin je preko suda u Ohiju tražio da mu se vrate njegovi fajlovi, no sud je njegovu molbu odbio s opravdanjem da se radi o izrazito osjetljivom slučaju.

Za početak, kako bi se pronašli Goodwinovi dokumenti, trebalo bi 22 tisuće radnih sati da se sav materijal pregleda i pronađe ono što mu pripada.

Nadalje, Goodwin bi morao dokazati da je to doista njegovo, što uključuje vještačenje stručnjaka, kao i dovođenje svjedoka koji će potvrditi da Goodwin jedini ima autorsko pravo na fajlove koje je pohranio na Megauploadu.

Dobra vijest za Goodwina je ta da je njegov slučaj za sada uspio odgoditi uništavanje 25 petabajta fajlova koji su zaplijenjeni nakon zatvaranja Megauploada, s obzirom na to da su na sudu prilično zbunjeni ovom situacijom.

Goodwina predstavlja Electronic Frontier Foundation (EFF), američka udruga koja se bavi zaštitom prava digitalnog vlasništva, koja je u njegovo ime i poslala zahtjev da mu se vrate njegovi fajlovi.

U udruzi ističu kako osim Goodwina postoje još milijuni korisnika koji ne mogu doći do svoje arhive koju su čuvali na Megauploadu.

Ovime se otvara važno pitanje što se zaista događa s fajlovima za koje nikada nije postojala sumnja da se radi o piratskom sadržaju, a koje korisnici čuvaju 'u oblacima' na raznim stranicama po internetu.

Naime, kada je FBI zatvorio Megaupload, krenula je zapljena svih materijala koji su se nalazili na njemu bez ikakve kontrole o čemu se radi, tko je vlasnik i radi li se o ilegalnom sadržaju.

EFF priprema prijedlog američkom pravosuđu kako da vrati fajlove Megauploadovih korisnika prije nego što zauvijek budu uništeni, a njihovo rješenje moglo bi se koristiti i u budućim sličnim slučajevima.

No stvar će, čini se, potrajati, s obzirom na to da zainteresirane strane, prije svih holivudski studiji koji ponavljaju kako upravo oni ostvaruju najveće gubitke zbog piratskih sadržaja, traže da budu uključeni u sve procese u kojima korisnici traže da im se vrati njihova digitalna data te da imaju pravo glasa u odlučivanju trebaju li se određeni fajlovi vratiti korisnicima ili ne.