SAVJETUJEMO

Vozačke navike kojima ćete produljiti životni vijek automobila

14.07.2014 u 15:44

Bionic
Reading

Redovno održavanje ključ je dugovječnosti kad su automobili u pitanju, no neke vozačke navike mogu produljiti životni vijek vašeg vozila ukoliko ih izbacite ili dodate svom repertoaru

Za početak, bez obzira na vanjske temperature, no osobito zimi, nemojte nikad forsirati hladan motor. Ne morate čekati u leru dok se agregat ne zagrije, no svakako ga ne stišćite dok ne dosegne radnu temperaturu.

Prilikom vožnje unatrag nikad nemojte ubacivati mjenjač u prvi ili bilo koji drugi stupanj prijenosa dok automobil u potpunosti ne zaustavite. Isto vrijedi i u obrnutoj situaciji, kad želite promijeniti smjer i voziti unatrag. Kočnice postoje s razlogom.

Ne okrećite upravljač do kraja. Znajte koliko okreta ima od ruba do ruba te nastojite ne iskoristiti zadnjih nekoliko milimetara. Također, nikad nemojte okretati upravljač na mjestu, već se barem lagano krećite dok to činite.

Izbjegavajte kočenje motorom. Pločice su jeftinije od elemenata prijenosa.

Ako vaš motor koristi turbopunjač, svakako mu dajte vremena da se malo razvrti prije nego što ugasite automobil.

Vjerojatno ne treba dodatno naglašavati, ali na cesti izbjegavajte oštećenja, šahtove, kao i naborane predjele asfalta kod semafora. Naravno, samo ako pritom ne ugrožavate ostale sudionike u prometu.

Nemojte voziti na preniskim ili na previsokim okretajima te ne opterećujte automobil prevelikom masom koja je neravnomjerno raspoređena u unutrašnjosti.

Ukoliko najčešće vozite u gradu, s vremena na vrijeme otiđite na autocestu i odvezite bar desetak kilometara brzinom od 130 km/h.

Prilikom parkiranja na uzbrdici obavezno aktivirajte parkirnu kočnicu.

Obratite pozornost na to da vam rezervoar goriva uvijek bude bar napola pun. Na ovaj način ćete izbjeći da pumpa goriva povuče talog s dna. Iz istog razloga nemojte nikada točiti gorivo na benzinskim postajama neposredno nakon što ih cisterna napuni. Ovaj proces također u podzemnim rezervoarima podiže talog pa je bolje pričekati dan da se slegne.

Kao što vidite, u pitanju su tek detalji. Primijenite li bilo koji od njih, vaš će vam automobil, i novčanik, biti zahvalni.