OPAKI TESTOVI

Volvo XC90 leti, leti, leti i aterira - a putnicima nije ništa

29.10.2015 u 07:02

Bionic
Reading

Pored uobičajenih crash-testova, Volvo u posebnom pogonu u Göteborgu izvodi brojne druge testove - što uključuje i izlijetanje vozila u kanal i njegov krajnje opasni let nakon toga

Ekipa Fifth Geara imala je prilike sudjelovati na jednom od takvih testova, a kojima Volvo tvrdi da želi postići nultu stopu smrtnih slučajeva u svojim vozilima do 2020. godine. Mnogi su skeptični oko te cijele priče, no način na koji Volvo testira svoja vozila i implementira brojne sigurnosne tehnologije idu ovom automobilskom proizvođaču u prilog.

Volvo XC90 koristi akcelerometre i žiroskope pored brojnih drugih senzora kako bi otkrio u kakvom se stanju nalazi vozilo. Tako i prilikom samog slijetanja vozila u kanal osjeti da stvari ne idu na dobro i zategne pojase za čak desetak centimetara. Sjedala također mogu potonuti u određenim situacijama kako bi se sačuvale kralježnice putnika. Pored toga, zračni jastuci otvaraju se točno na onim stranama gdje treba kako bi mogućnost ozljeda bila što manja.


U slučaju ovog letnog testa (a i drugih situacija poput kotrljanja automobila po cesti), automobil je već tvornički naučen ili programiran što može očekivati i na koji način valja iskoristiti sigurnosne sustave kako bi se sačuvali životi putnika.

Sve ovo zvuči jednostavno fenomenalno - a izgleda još bolje na samom testu: