DILJEM HRVATSKE

Više od 800 djece na ovogodišnjem Satu kodiranja

11.12.2017 u 13:48

Bionic
Reading

Digitalna akademija i ove se godine pridružila globalnom projektu Hour of Code, sa 'Satovima kodiranja' koji su održani u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku

Više od 800 djece osnovnoškolske dobi odazvalo se pozivu Algebrine Digitalne akademije da se pridruže globalnom 'Satu kodiranja' te je u četiri grada – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku – provelo nedjelju savladavajući osnove kodiranja uz instruktore Digitalne akademije. Instruktori Digitalne akademije od prošle školske godine provode originalni program digitalnog obrazovanja osnovnoškolaca u velikom broju gradova širom Hrvatske (od ove školske godine Digitalna akademija na raspolaganju je u 18 gradova) te stoga imaju veliko iskustvo u približavanju teme kodiranja djeci na zabavan i kreativan način.

Sat kodiranja Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Algebra

Globalni projekt

'Sat kodiranja' (Hour of Code) globalni je projekt u kojem svake godine sudjeluju deseci milijuna učenika i studenata (ali i odraslih) u preko 180 zemalja svijeta. Tijekom jednog sata, oni se upoznaju s računarstvom, kroz rad s mentorima i predavačima demistificiraju programiranje i kodiranje te svake godine iznova dokazuju da doslovno bilo tko može naučiti osnove kodiranja – neovisno o tome što trenutačno radi ili što, u slučaju djece, želi raditi u životu.

Organizacijom najposjećenijeg 'Sata kodiranja' u Hrvatskoj, Algebrina digitalna akademija ponovno se pridružila ovom globalnom fenomenu iza kojega stoji Code.org, neprofitno udruženje čiji je cilj širenje informatike i njezina dostupnost u što većem broju škola, kao i povećano sudjelovanje djevojaka i žena te manje zastupljenih učenika, poput pripadnika manjina, u ovim procesima. Ovu koaliciju neprofitnih udruga podržavaju i tvrtke poput Microsofta, Applea, Amazona i brojnih drugih.