iss

[VIDEO] Znanstvenici uspješno uzgojili prve svemirske paprike: 'Ljutoću određuju uvjeti u kojima su rasle'

04.11.2021 u 08:54

Bionic
Reading

Komparativni eksperiment koji se vodi na ISS-u i u Svemirskom centru Kennedy usporedit će plod čili paprike na Zemlji i u orbiti te odrediti utjecaj mikrogravitacije na biljke i, samim time, uzgojenu hranu

Znanstvenici na Međunarodnoj svemirskoj postaji uspješno su uzgojili i ubrali čili paprike. Sjemenke čili paprike Hatch na stanicu su stigle u sklopu pošiljke koja je SpaceX-ovom letjelicom doletjela ovog lipnja, piše New York Post.

'Napokon, uspio sam napraviti najbolje svemirske tacose: fajita s govedinom, rehidriranim rajčicama, artičokama i hatch čilijem' tvitala je astronautkinja Megan McArthur. Astronauti na stanici imaju pristup raznim vrstama smrznute i prethodno spakirane hrane, a u međuvremenu uče kako uzgojiti nove zalihe milijunima kolimetara od zemlje. Riječ je o vrlo važnom istraživanju koje će postati ključnim na dugim misijama.

'Izazov je prehraniti posadu u niskoj orbiti, kao i istraživače tijekom budućih misija izvan niske orbite - na misiji za Mjesec i s vremenom, Mars' rekao je Matt Romeyin, glavni znanstvenik na NASA-inom Plant Habitatu-04.

Uzgoj usjeva poput paprike neće samo doprinijeti fizičkom, već i psihološkom zdravlju astronauta, kaže Romeyn.

NASA-ini su znanstvenici posadili čili u Advanced Plant Habitatu (naprednoj nastambi za biljke), posebnoj komori opremljenoj sa više od 180 senzora i LED svjetlima koja kontrolira posada u Svemirskom centru Kennedy.

Tim u Kennedyju posadio je skupinu paprika u skoro istim uvjetima kako bi provjerili kako mikrogravitacija i ostali faktori utječu na rast čilija Hatch.

'Ljutoću paprike određuju uvjeti u kojima je rasla' rekla je LaShelle Spencer, voditelj znanstvenog tima PH-04. 'Kombinacija mikrogravitacije, kvalitete svejtla, temperature i vlage oko korijenja uvječe na okus, što znači da će biti zanimljivo otkriti kako će plod rasti, sazrijevati i na koncu - kakav će biti njegov okus.'