mogući problemi

[VIDEO] Sunce otpustilo snažnu baklju u smjeru Zemlje, evo što je to i koje su posljedice

01.11.2021 u 19:40

Bionic
Reading

Sunce je emitiralo iznimno jaku sunčevu baklju 28. listopada 2021. koju je snimio NASA-in opservatorij za solarnu dinamiku

Štetno zračenje baklje ne može proći kroz Zemljinu atmosferu kako bi fizički utjecalo na ljude na zemlji, međutim - kada je dovoljno intenzivno - može poremetiti atmosferu u sloju gdje putuju GPS i komunikacijski signali.

Ova baklja je klasificirana kao baklja klase X1. X-klasa označava najintenzivnije baklje, dok broj daje više informacija o njegovoj snazi.

X2 je dvostruko intenzivniji od X1, X3 je tri puta intenzivniji, itd.

Sunčeva baklja Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Baklje koje su klasificirane kao X10 ili jače smatraju se neobično intenzivnima, javlja NASA.

Meteoportal RImeteo javlja kako je utjecaj trebao biti vidljiv u subotu i nedjelju, primarno u obliku eventualnih poteškoća u satelitskim komunikacijama i polarnom svjetlosti na nebu.

Sunčeva baklja je velika eksplozija u Sunčevoj atmosferi, koja može osloboditi oko 6 × 1025 džula energije,a to je oko 1/6 ukupne energije koja otiđe sa Sunca svake sekunde, piše Wikipedia.

Većina Sunčevih baklji se pojavljuje u aktivnim područjima oko Sunčevih pjega, gdje snažno magnetsko polje prolazi fotosferu i povezuje se sa koronom. Snagu dobiva iznenada (traje minutu do desetak minuta) oslobađanjem magnetske energije iz korone. Ako su Sunčeve baklje izuzetno snažne, one mogu uzrokovati koronalne izbačaje masa.

X-zrake i UV zračenje koje emitiraju Sunčeve baklje, mogu utjecati na Zemljinu ionosferu i ometati veliki opseg radio komunikacija. Direktne emisije Sunčevih baklji na decimetarskim valnim duljinama mogu ometati rad radara i ostalih uređaja koji rade na tim frekvencijama.

Sunčeve baklje su prvi otkrili Richard Christopher Carrington i neovisno Richard Hodgson 1859.