nebeska senzacija

Večeras stiže akvaridski meteorski pljusak. Evo kako ćete ga snimiti uz savjete profesionalnog fotografa

07.05.2019 u 14:53

Bionic
Reading

Prizori meteora u padu s noćnog neba mogu biti izvor spektakularnih fotografija. Uz nekoliko trikova fotografa Fergusa Kennedyja, moći ćete i sami uslikati fotografije koji će sve koji ih vide ostaviti bez daha.

Meteorski pljusak Eta akvarida obasjava nebo svake godine u travnju i svibnju. To je sjajnu prilika za bilježenje vrhunskih fotografija meteorima obasjanog noćnog neba. Ove godine akvaridski meteorski pljusak svoj će vrhunac doživjeti večeras, 7. svibnja, ali meteore možete fotografirati na noćnom nebu još tri tjedna, sve do 28. svibnja.

Kako biste ih ove godine što bolje zabilježili na svojim fotografijama, profesionalni Canonov fotograf Fergus Kennedy pripremio vam je nekoliko kratkih savjeta za fotografiranje meteora:

1. Pravo vrijeme je važno

Bitno je odabrati najbolji datum za fotografiranje. Večeras će biti malo ili nimalo mjesečine, što će vam dati dobru pozadinu. U idealnim uvjetima slikali biste bez oblaka, no to danas očito neće biti moguće. Ipak, neka vas to previše ne brine – oblaci mogu dati dodatnu dramu vašim fotografijama.

2. Iskoristite snagu specijaliziranih aplikacija

Aplikacije kao što su Dark Sky koja vam daje precizne i lokalizirane vremenske uvjete, ili PhotoPills specijaliziran za fotografiranje prirode pomoći će vam da odredite najbolji položaj za fotografiranje.

3. Prilagodite postavke fotoaparata

Fergus Kennedy Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Fergus Kennedy

Da biste zabilježili sjajne fotografije koristite široki otvor blende i visoki ISO – npr. 3200 f/2.8. Korištenje objektiva kao što je EF 16-35mm f/2.8L III USM sjajno je za fotografiranje noćnog neba. Koristite tronožac za postavljanje fotoaparata i osigurajte dovoljno svjetla postavljanjem brzine zatvarača na 30 sekundi. Postoje i drugi načini za povećanje količine svjetla na vašim fotografijama, ali ovo je sjajna početna točka za fotografe amatere i najbolja za fotografiranje mračnog neba.

4. Kreirajte time-lapse

Kada je fotoaparat jednom na tronošcu, eksperimentirajte slikanjem jedne fotografije svake minute, stvarajući tako time-lapse zapis. Trebat će vam 25 slika za sekundu videozapisa pa bi bilo idealno da zabilježite 200-250 slika za kratki time-lapse video. Ako ste u prilici, koristite ultraširokokutni objektiv za bilježenje savršenih fotografija noćnog neba.

5. Zabilježite ljepotu koja vas okružuje

Kada fotografirate noćno nebo, tipično je da vam se na fotografijama zateknu i svjetla automobila ili ceste što može biti frustrirajuće pogotovo ako ste uložiti puno truda u fotografiranje. Trik je da planirate unaprijed i pronađete mjesto na kojemu vas svjetla ceste neće ometati. To je pogotovo važno kod time-lapse zapisa. Također – utoplite se! Nekoliko sati slikanja noćnog neba u neprikladnoj odjeći neće biti ugodno.

Fergus Harrison Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Fergus Kennedy

Fotografiranje meteorskog neba izuzetno je ispunjavajuće i rezultira fotografijama punim fantastičnih, nadrealnih boja, detalja i oblika. Da biste izvukli najviše moguće iz ovogodišnjeg akvaridskog meteorskog pljuska, John Maurice iz tvrtke Canon Europe preporučuje širokokutni objektiv i fotoaparat punog kadra.

'Fotoaparati punog kadra oduvijek su bili prvi izbor kada je riječ o fotografiranju u mračnim uvjetima, budući da omogućuju bilježenje zapanjujućih detalja i živih boja pri višem ISO-u. A to je savršeno za ispise velikih formata na koje ćete biti ponosni jer će vjerno pokazati sav vaš trud!', kaže Maurice.